ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

19o ΦΝΘ: Aπόψε οι Rolling Stones λένε ολέ! στη Θεσσαλονίκη

19o ΦΝΘ: Aπόψε οι Rolling Stones λένε ολέ! στη Θεσσαλονίκη

Ας ξεκινήσει η γιορτή. Με μια ταινία για τη μουσική και τον κόσμο, αλλά και 213 ακόμη ταινίες τεκμηρίωσης για την πολιτική, τη μετανάστευση, την τέχνη, τους ανθρώπους, τη μνήμη, την ιστορία, τον έρωτα, τις γεύσεις ξεκινά απόψε η 19η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – το πλέον αναμενόμενο και ενδιαφέρον τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η εναρξη του 19ου Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 8 μ.μ στον κινηματογράφο Ολύμπιον με την προβολή της ταινίας Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!: Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική του Πολ Ντάγκντεϊλ.

Η ταινία διάρκειας 100 λεπτών ακολουθεί το θρυλικό συγκρότημα απο το Λος Αντζελες (όπου αρχίζουν τις πρόβες) στην περιοδεία του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής (απ το Μπουένος Άιρες, στην Ουρουγουάη, τη Χιλή την Κολομβία , το Περού κ.α) και καταλήγει (στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας) στην Αβάνα.

Το συγκρότημα "βυθίζεται" στις τοπικές κουλτούρες των "κόσμων" του νότου της Αμερικής και τη σχέση της μουσικής των Rolling Stones με τους ανθρώπους της κάθε περιοχής. Η προβολή της ταινίας μετα την αποψινή επίσημη πρώτη της, θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 23.00 στην αίθουσα "Σταύρος Τορνές" το πλαίσιο του κανονικού προγράμματος του φεστιβαλ.

rolling stones 1

To προφίλ της φετινής τελετής έναρξης θα είναι μουσικό και συνεπές στο υπόλοιπό πρόγραμμα του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που ξεκίνησε ήδη σήμερα με σειρές προβολών (απο τις 15.00 ) σ όλες τις αίθουσες του Φεστιβαλ (Ολύμπιον-Παύλος Ζάννας και Σταύρος Τορνές, Τζων Κασσαβέτης , Φρίντα Λιάπα και Τόνια Μαρκετάκη του Λιμανιού).

Πέρα από την περιοδεία των Rolling Stones θα προβληθούν και άλλα ντοκιμαντέρ για τη μελωδία και όλα όσα ντύνει.

Η ινδιάνικη πλευρά του Τζίμι Χέντριξ

Η απίστευτη επιρροή της ινδιάνικης μουσικής κουλτούρας στη διαδρομή σπουδαίων μουσικών πρωταγωνιστεί στο Οι Ινδιάνοι που ρόκαραν τον κόσμο των Κάθριν Μπέινμπριτζ και Αλφόνσο Μαϊοράνα (Καναδάς). Από τον –μισό Τσερόκι- Τζίμι Χέντριξ και τον Link Wray στους Μάρτιν Σκορσέζε, Ίγκι Ποπ, Σλας, Στίβεν Τάιλερ, Τόνι Μπένετ κ.ά.

Από τη Ρωσία με αγάπη



Λίγο πριν την 20η επέτειό τους, οι Placebo δίνουν συναυλίες σε 10 ρωσικές πόλεις στο Placebo: στην εναλλακτική Ρωσία του Τσάρλι Τάργκετ-Άνταμς (Μεγάλη Βρετανία) και μπαίνουν στα άδυτα της εναλλακτικής καλλιτεχνικής σκηνής της χώρας.

Απαγορευμένη ζώνη

Τον Αύγουστο του 2015 οι Σλοβένοι Laibach έγιναν η πρώτη ξένη ροκ μπάντα που έπαιξε ποτέ live στη Βόρεια Κορέα. Το ντοκιμαντέρ Ημέρα απελευθέρωσης των Μόρτεν Τράαβικ και Ούγκις Όλτε (Νορβηγία, Λετονία) καταγράφει αυτό το γεγονός ορόσημο, αλλά και δυο κουλτούρες που δεν μοιάζουν να συναντιούνται ποτέ.

Ερωτικό έγκλημα

i called him morgan3

Ο φόνος του τρομπετίστα Λι Μόργκαν, ενός από τα σπουδαιότερα ταλέντα της τζαζ στα 33 του χρόνια από τη σύζυγό του, Έλεν, σε ένα κλαμπ της Νέας Υόρκης το 1972, συγκλόνισε τον κόσμο της μουσικής. Όλη η αλήθεια ξετυλίγεται στο Τον έλεγα Μόργκαν του Κάσπερ Κόλιν (Σουηδία, ΗΠΑ).

Στη 19η διοργάνωση του ΦΝΘ θα προβληθούν συνολικά 213 ντοκιμαντέρ (μικρού και μεγάλου μήκους) από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 64 ελληνικές παραγωγές, η Αγορά Ντοκιμαντέρ ενω προγραμματίστηκε και μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις.

Περισσότερες λεπτομέρειες στον οδηγό μας.

Ακόμη περισσότερα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που από σήμερα μας ενθουσιάζει.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ