ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξαρχάκος υπέρ Τσίπρα για την ΑΕΠΙ

Ξαρχάκος υπέρ Τσίπρα για την ΑΕΠΙ
EUROKINISSI/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τερματιστεί "η απίστευτη εκμετάλλευση των Ελλήνων δημιουργών" και να εξυγιανθεί η ΑΕΠΙ, ζητά ο Σταύρος Ξαρχάκος με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο Έλληνας συνθέτης και πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, αναγνωρίζει στον κ. Τσίπρα πως μέχρι στιγμής έχει κινηθεί με "ευαισθησία" και "αποφασιστικότητα" για το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλώνει πως περιμένει την υλοποίηση των αποφάσεών του και τον ευχαριστεί διότι είναι η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός δείχνει την ευαισθησία να ασχοληθεί με το θέμα.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός σε γραπτή δήλωσή του, τονίζει πως η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα και έχει πολλές διαστάσεις.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού ορίζει άμεσα προσωρινό επίτροπο για να ασκήσει τον δέοντα έλεγχο επί της ΑΕΠΙ, ενώ κατατίθεται άμεσα νομοσχέδιο στη Βουλή για τα πνευματικά δικαιώματα.

«Η ΑΕΠΙ είναι άλλη μία από τις πολλές θεσμικές “ιδιορρυθμίες” που η κυβέρνησή μας κληρονόμησε από την κατάσταση της προηγούμενης διακυβέρνησης. Μία “ιδιορρυθμία” ριζωμένη σε βάθος δεκαετιών. Οι τελευταίες εξελίξεις, που ξεκίνησαν από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που η κυβέρνησή μας είχε παραγγείλει, και φτάνουν στη δικαστική απόφαση για την υποχρέωση της ΑΕΠΙ να αποδώσει αναδρομικά ποσό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δημιουργούς, λόγω καταχρηστικών ποσοστών προμήθειας για τα λεγόμενα μηχανικά δικαιώματα, μας δείχνουν έναν συγκεκριμένο δρόμο. Ομοίως και η επισήμανση του δικαστηρίου για τη υποχρεωτική συνεκτίμηση, έστω, της γνώμης των δημιουργών για μια σειρά ζητημάτων λειτουργίας της ΑΕΠΙ» τονίζεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

«Μπροστά στη διαμορφωμένη αυτή κατάσταση, η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Τα δικαιώματα των δημιουργών θα προστατευθούν και θα διευρυνθούν. Ο κόσμος της εργασίας του Πολιτισμού έχει ανάγκη από διαφάνεια στη διαχείριση του μόχθου και των δικαιωμάτων του», σημειώνεται ακόμα.

«Το υπουργείο Πολιτισμού ορίζει άμεσα προσωρινό επίτροπο για να ασκήσει τον δέοντα έλεγχο επί της ΑΕΠΙ. Επίσης, καταθέτει άμεσα στη Βουλή τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα, όπου θα ρυθμίζονται όλα τα σχετικά ζητήματα κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για νέες αυθαιρεσίες και αθέμιτες επιλογές. Η υπόθεση αυτή αφορά στην διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και των επικοινωνιακών δικαιωμάτων της κοινωνίας και δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να κάνουμε κάτι λιγότερο από αυτό που πρέπει. Μεγάλη ή μικρή, πρόσφατη ή από μακρού χρόνου υπαρκτή, κάθε κακοδαιμονία που χαρακτηρίζει τη λειτουργία των θεσμών της χώρας, είναι στόχος αυτής της κυβέρνησης να εξαλειφθεί» καταλήγει η ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ