ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down 2017: Οι «άλλοι» άνθρωποι, ίδιοι με όλους

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down 2017: Οι «άλλοι» άνθρωποι, ίδιοι με όλους

Πρόσφατα είδα στα πλαίσια του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ένα μικρό διαμάντι από τη Χιλή. Ο τίτλος του "Τhe grown ups" ήταν κυριολεκτικός.

Η ταινία εξιστόρησε τη ζωή και την αλήθεια των ενήλικων με σύνδρομο down που καθημερινά ζουν σε έναν κόσμο φτιαγμένο και ραμμένο στα μέτρα των "κανονικών" που επιβάλλουν τους όρους τους στους επίσης κανονικούς και διαφορετικούς ήρωες με σύνδρομο down που λουσμένοι στο φως διεκδικούν τον έρωτα και τη συντροφικότητα, ζητούν να τους αντιμετωπίσουν ως ενήλικους που είναι -απλά είναι αλλιώτικοι.

Με αφορμή την ταινία που μοιάζει ιδανική προβολή για την 21η Μαρτίου, την ημερομηνία που ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τα άτομα με το σύνδρομο Down αυτά είναι όσα αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) για τη μάχη τους με το στίγμα και τις διακρίσεις.

"Όχι, δεν έχω 'ειδικές ανάγκες'"

"Το μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα για το 2017 είναι ""Η φωνή μου, η κοινότητά μου: Δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα με σύνδρομο Down να μιλήσουν, να ακουστούν και να επηρεάσουν τις κυβερνητικές πολιτικές και δράσεις, να είναι πλήρη μέλη της κοινότητας (#MyVoiceMyCommunity - Enabling people with Down syndrome to speak up, be heard and influence government policy and action, to be fully included in the community)".

Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, τα άτομα με σύνδρομο Down, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις καθώς και νομικά, οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που δυσχεραίνουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Οι διακρίσεις μπορεί να είναι η καταναγκαστική στείρωση, η κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση, η φτώχεια και η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην εργασία.

Τα άτομα με σύνδρομο Down συχνά στερούνται το δικαίωμα στην ισότιμη αναγνώριση ενώπιον του νόμου, καθώς και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Η νοητική αναπηρία επίσης έχει θεωρηθεί νόμιμος λόγος για την στέρηση των ατόμων με σύνδρομο Down της ελευθερίας τους, και για τον εγκλεισμό τους σε ιδρύματα, συχνά για όλη τους τη ζωή.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί και αγωνίζεται για τα άτομα με σύνδρομο Down και για όλα τα άτομα με αναπηρία, για μια κοινωνία δίχως φραγμούς και αποκλεισμούς. Ο αγώνας αυτός αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται η Ελλάδα. Αγωνιζόμαστε για την αυτόνομη και ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα, κοντά σε οικογένεια και φίλους, αγωνιζόμαστε για την ελευθερία στις επιλογές ζωής, στηρίζουμε τη λειτουργία των Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης, ζητάμε τη θέσπιση προϋποθέσεων και προδιαγραφών για την ίδρυση κέντρων ανεξάρτητης διαβίωσης, προσωπικό βοηθό κλπ.

Για φέτος τα hashtag στα social media είναι τα #wdsd17 και #MyVoiceMyCommunity όπου θα βρείτε συγκεντρωμένες ειδήσεις και εκδηλώσεις για τη σημερινή μέρα σε όλο τον κόσμο."

Περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down 2017 εδώ: https://worlddownsyndromeday.org

Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και αναζητήστε το ντοκιμαντέρ που ήταν σαν ένα γλύκισμα γεμάτο από σοφία και καθαρότητα, The Grown-Ups στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.ΔΗΜΟΦΙΛΗ