ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Robert Wilson: Mε αφορμή τη documenta 14, o μάγος στο Μουσείο Ακρόπολης

Robert Wilson: Mε αφορμή τη documenta 14, o μάγος στο Μουσείο Ακρόπολης
Facebook/Robert Wilson

Mε αφορμή την έναρξη της documenta 14 το Μουσείο Ακρόπολης μας καλεί στο φως του σπουδαίου εικαστικού Robert Wilson.

Η διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ Γερμανίας και για πρώτη φορά φέτος περιλαμβάνει και την Αθήνα, είναι σε λίγες μέρες και επίσημα γεγονός και με αφορμή αυτό το μεγάλο εικαστικό γεγονός το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει στο αίθριο του ισογείου το φωτεινό γλυπτό του Robert Wilson, “La Traviata”.

To έργο του μεγάλου μάγου του φωτός είναι μια ήρεμη σύνθεση, με ήπιες χρωματικές εναλλαγές και απλές φωτεινές ράβδους γύρω από τρεις άξονες, που γοητεύει τον θεατή.

ROBERT MOUSEIO

Το πολύπλευρο ταλέντο του Robert Wilson (είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας, σκηνογράφος, χορογράφος, εικαστικός, περφόρμερ αλλά και αρχιτέκτονας) από το Γουάκο (Waco) του Τέξας αποκαλύπτεται ξανά στην Αθήνα τέσσερα χρόνια και κάτι μετά την δική του Οδύσσεια.

H παράσταση που σκηνοθέτησε και παρουσίασε στην Ελλάδα, στο Εθνικό Θέατρο το 2012 εντυπωσίασε με την τόλμη της.

Μετά το σκοτάδι, το φως

wilson

@facebook/RobertWilson

Η ιστορία του Wilson εμπνέει όσο και τα έργα του. Στα 24 του ο Wilson πάλευε με την κατάθλιψη, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Όταν πήρε εξιτήριο ο Wilson ήταν ένας γεννημένος καλλιτέχνης συγκλονίζοντας το εικαστικό τοπίο των ΗΠΑ με την εικαστική εγκατάσταση του από 676 τηλεφωνικούς στύλους και μια σειρά περίπου 60 υβριδικών παραστάσεων στη Νέα Υόρκη. Έκτοτε η δημιουργική γραφή του, πολύπλευρη και γεμάτη από σημειολογία, αποπλανεί.

Η είσοδος στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης είναι ελεύθερη και το έκθεμα θα παραμείνει στο Μουσείο, έως τον Οκτώβριο 2017.

Η διάρκειά της documenta 14 στην ελληνική πρωτεύουσα θα είναι από τις 8 Απριλίου ως τις 16 Ιουλίου, ενώ στις 10 Ιουλίου εγκαινιάζεται στην έδρα της, στο Κάσελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ