ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

The Beatles: Τα Σκαθάρια όπως δεν τα έχετε ξαναδεί

The Beatles: Τα Σκαθάρια όπως δεν τα έχετε ξαναδεί

Στην ηλικία των 19 ετών, ο φωτογράφος David Magnus ανέλαβε τη φωτογράφιση ενός τότε σχεδόν άγνωστου pop συγκροτήματος με το όνομα The Beatles, στη συναυλία τους σε ένα ιδιωτικό σχολείο του Buckinghamshire.

Φυσικά, δεν έμειναν για πολύ ακόμη άγνωστοι. Το αγαπημένο κουαρτέτο επρόκειτο να γίνει ένα από τα πιο ιστορικά και ισχυρά συγκροτήματα. Ο Magnus έγινε καλός τους φίλος με αποτέλεσμα να είναι εκεί σε κάθε ορόσημο της καριέρας τους.

"Κανείς δεν περίμενε πως αυτά τα τέσσερα παλικάρια από το Λίβερπουλ θα μετατρέπονταν σε αυτό που βλέπουμε σήμερα" αφηγείται ο Magnus τώρα, 54 χρόνια μετά.

"Κοιτάζοντας πίσω σε εκείνο το Σαββατοκύριακο και γενικότερα στον καιρό που πέρασα με τους The Beatles αντιλαμβάνομαι πόσο τυχερός ήμουν".

Τον Ιούνιο του 1967, η μπάντα προσκάλεσε το φωτογράφο στα Abbey Road Studios (τότε γνωστά ως EMI Studios) στην ηχογράφηση του “All You Need is Love” για το πρώτο live της εκπομπής του BBC, “Our World”, το οποίο καλύπτονταν σε διεθνές επίπεδο. Ήταν η πρώτη φορά που το τραγούδι εκτελέστηκε δημόσια.

Πενήντα χρόνια μετά, το κοινό μπορεί να δει τη συλλογή φωτογραφιών behind the scenes του Magnus από τη νέα του έκθεση “The Beatles Unseen: Photographs by David Magnus” στη γκαλερί “Proud Galleries” του Λονδίνου.

Μεγαλώνοντας γενιές

Παρά το γεγονός πως οι πρόβες ήταν επαγγελματικές και παραγωγικές, ο Magnus περιγράφει της ηχογραφήσεις ως ένα πάρτι με το συγκρότημα να έχει γεμίσει το χώρο με μπαλόνια και σερπαντίνες και να έχει καλεσμένους το Μικ Τζάγκερ, τον Κιθ Μουν (ντράμερ των The Who) και τη Μαριάν Φέιθφουλ.

Στο Magnus είχε δοθεί η άδεια να καταγράψει ό,τι έβλεπε. "Ήταν ένα ρεπορτάζ αυτό με τους The Beatles και ήμουν στη θέση να φέρω εις πέρας αυτό το είδος φωτογράφισης μαζί τους εφόσον είχαμε δημιουργήσει μία δυνατή σχέση μεταξύ μας".

Δύο βδομάδες πριν, ο Magnus είχε φέρει μαζί του μια παρέα Αμερικάνων στην πλέον διάσημη διάβαση έξω από τα Abbey Road Studios και τους τράβηξε την κλασική φωτογραφία των The Beatles που κοσμεί και το εξώφυλλο του ομότιτλου δίσκου (“Abbey Road”, 1969).

Έμεινε έκπληκτος όταν είδε ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων μαζεμένο εκεί των οποίων "η πλειοψηφία τους δεν είχε καν γεννηθεί όταν οι The Beatles έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Η μουσική τους σήμερα είναι τόσο διάσημη όσο ήταν και τότε. Μεγάλωσε γενιές" πρόσθεσε.

Never-before-seen photos capture The Beatles at Abbey Road

ΔΗΜΟΦΙΛΗ