ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο μεγάλος Ρώσος ποιητής Γεβγκένι Γεφτουσένκο

Πέθανε ο μεγάλος Ρώσος ποιητής Γεβγκένι Γεφτουσένκο
Getty Images/Ideal Images/Pool

Ο Ρώσος ποιητής Γεβγκένι Γεφτουσένκο μια από εμβληματικότερες φυσιογνωμίες της μετάβασης από την αποσταλινοποίηση, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 84 ετών, στις ΗΠΑ.

Την ανακοίνωση έκανε η σύζυγός του Μαρία Ναβικόβα στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ Νόβαστι. Όπως δήλωσε η ίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες: «Απεβίωσε προ ολίγων λεπτών, περιστοιχισμένος από τους δικούς του ανθρώπους, ειρηνικά».

Ο Γεφτουσένκο υπήρξε το σύμβολο του αντισυμβατικού τρόπου ζωής στην ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια της σύντομης περιόδου της ‘απόψυξης’ που ακολούθησε μετά την απόφαση του ηγέτη Νικήτα Χρουτσόφ να προάγει την αποσταλινοποίηση του καθεστώτος, στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Ο ίδιος ο Γεφτουσένκο κατόπιν μετετράπη σε έναν ένθερμο υμνητή του καθεστώτος και προνομιούχο καλλιτέχνη της ΕΣΣΔ, έως τα χρόνια της πτώσης της.

lossy page1 1280px President Nixon meets with Russian poet Yevheny Yevtushenko NARA 194753.tif

(Ο Γεφτουσένκο με τον πρόεδρο Νίξον/ Πηγή: Wikipedia)

Γεννημένος στις 18 Ιουλίου του 1933 στο Ιρκούτσκ, στη Σιβηρία, ο Γεφτουσένκο εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα σε ηλικία 20 ετών. Σύντομα, έμελλε να γνωρίσει μεγάλη δημοτικότητα εντός της ΕΣΣΔ, καθώς η ελευθεροστομία του και η αντισυμβατικότητά του διέγραφαν μία ρήξη με τους έως τότε αποδεκτούς κανόνες της σοβιετικής λογοτεχνίας επί Στάλιν.

Την τελευταία 20ετία, ο Γεφτουσένκο ζούσε στις ΗΠΑ και δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Τάλσα, στην Οκλαχόμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ