ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο James Rosenquist, πρωτοπόρος της Pop Art

Πέθανε ο James Rosenquist, πρωτοπόρος της Pop Art
EPA/WOLFGANG WEIHS

O James Rosenquist, ο αμερικανός καλλιτέχνης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάδοση του κινήματος της Pop Art με τους πίνακες και τις εγκαταστάσεις του, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Γεννημένος στις 29 Νοεμβρίου 1933 στη Νότιο Ντακότα ξεκίνησε την σταδιοδρομία του φιλοτεχνώντας διαφημιστικές πινακίδες, προτού εγκατασταθεί σε ένα στούντιο στο Μανχάταν για να δουλέψει πάνω στις δικές του ιδέες και δημιουργίες.

«Οι αφίσες μου ήταν καθαρή τέχνη» εξηγούσε ο ίδιος μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό το 2004, αναφερόμενος στην αντικειμενική δυσκολία να αναπαραστήσει πιστά το πρόσωπο των κινηματογραφικών αστέρων στις διαφημιστικές αφίσες των ταινιών που φιλοτεχνούσε.

Η πρώιμη τούτη εμπειρία του τον έφερε σ’ επαφή με την αισθητική της διαφήμισης, που αποτελούσε ένα από τα προτάγματα και τις καθοριστικές επιρροές της Pop Art, την οποία το κίνημα επανανερμήνευσε, χρησιμοποίησε και μετέστρεψε.

Ο Rosenquist ενσωμάτωσε επίσης στα πρώιμα έργα του μία σειρά από καταναλωτικά αντικείμενα, μία άλλη πτυχή της δημιουργικής τεχνικής της Pop Art.

178139331


Πηγή: EPA/ALFREDO ALDAI

Ο Rosenquist, μαζί με τους Άντι Γουόρχολ και Ρόι Λίχτενσταϊν, θεωρούνται από τους θεμελιωτές της Pop Art, ενός κινήματος που ενώ αρχικά είχε αντιμετωπισθεί αρνητικά από τους ‘ιδαλγούς’ της καλλιτεχνικής καθαρότητας, γοργά έμελλε να καθιερωθεί και να γίνει κυρίαρχο ρεύμα μέσα στον κόσμο της Τέχνης.

178139341


Πηγή: EPA/MIGUEL TONA

Το πλέον διάσημο έργο του είναι το F-111, ένας κολοσσιαίων διαστάσεων 3 μ. ύψους και 26 μ. μήκους πίνακας του 1964-65, όμως επίσης και η σειρά των ‘σπαγγέτι’ αποτελεί άλλο ένα από τα σήματα καταθέντα της παραγωγής του, μαζί με την επίσης γνωστή μικρή κοπέλα με την κάσκα και το Ατομικό Μανιτάρι.

Ο τελευταίος τούτος πίνακας είναι από τους πιο χαρακτηριστικούς του κινήματος και της τεχνοτροπίας του και εκτίθεται στο ονομαστό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ).

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ