ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρεις ελληνικές πένες διεκδικούν το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017

Τρεις ελληνικές πένες διεκδικούν το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017

Η λογοτεχνία είναι σημαντική, κάνει καλύτερους ανθρώπους, δίνει διαφυγή από την καθημερινότητα και απελευθερώνει. Η λογοτεχνία, το βιβλίο, οι λέξεις και τα σημεία στίξης είναι το μόνο όπλο για ένα καλύτερο αύριο είπε ανάμεσα σε πολλά ο Νιλ Γκάιμαν, ο παραμυθάς των νέων καιρών σε πρόσφατη διάλεξη του. Προφανώς συμφωνούμε όλοι με αυτό, οι αναγνώστες, οι βιβλιοφάγοι, οι συγγραφείς και οι αποδέκτες τους.

Μετά από αυτή την παραδοχή προσωράμε στη σημαντική διάκριση για τη λογοτεχνική παραγωγή της χώρας. Με τρεις υποψηφιότητες η Ελλάδα διεκδικεί το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature), που θα απονεμηθεί στις 23 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.

Τα μυθιστορήματα "Δενδρίτες" (εκδόσεις Πόλις, 2015) της Κάλλιας Παπαδάκη, "Ο Έλληνας γιατρός" (εκδόσεις Μελάνι, 2017) της Καρολίνας Μέρμηγκα και "Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου" (εκδόσεις Καλέντη, 2015) της Μαρίας Ξυλούρη, περιλαμβάνονται στον βραχύ κατάλογο για το Βραβείο.

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των εκ περιτροπής χωρών, σε συγγραφείς των οποίων θα δοθεί το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2017.

Tο βραβείο αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία της Ευρώπης στον χώρο της πεζογραφίας, προωθεί τη λογοτεχνία με μεταφράσεις βραβευμένων έργων και καλλιεργεί τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Οι τρεις λογοτέχνες και οι πολλοί κόσμοι τους

GREEK MERMIGA

Καρολίνα Μέρμηγκα/ Facebook

Οι "Δενδρίτες" είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Κάλλιας Παπαδάκη (1978). Έχουν προηγηθεί η βραβευμένη συλλογή διηγημάτων "Ο ήχος του ακάλυπτου" (Πόλις, 2009) και η ποιητική συλλογή "Λεβάντα στο Δεκέμβρη" (Πόλις, 2011). Η συγγραφέας έχει επίσης τιμηθεί για τη δουλειά της ως σεναριογράφος.

"Ο Έλληνας γιατρός" είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της Καρολίνας Μέρμηγκα (1957). Έχουν προηγηθεί το μυθιστόρημα "Συγγενής" (Μελάνι, 2013) και οι συλλογές διηγημάτων "Σήμερα δεν θα πεθάνω" (Μελάνι, 2010) και "Ερωτευμένες" (Εστία, 2005). Είναι δικηγόρος και συνεργάζεται με περιοδικά.

Τέλος "Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου" είναι το τρίτο μυθιστόρημα της Μαρίας Ξυλούρη (1983), έχοντας προηγηθεί το βραβευμένο "Πώς τελειώνει ο κόσμος" (Καλέντης, 2012) και το υποψήφιο για βραβείο "Rewind" (Καλέντης, 2009). Εργάζεται ως κειμενογράφος.

Το Βραβείο στηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αναθέσει τον συντονισμό του στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), ενώ στην Ελλάδα συντονίζεται από την Εταιρεία Συγγραφέων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ