ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιsaac Mchale: Ο 26ος καλύτερος σεφ στον κόσμο ψηφίζει Ελλάδα (vid)

Ιsaac Mchale: Ο 26ος καλύτερος σεφ στον κόσμο ψηφίζει Ελλάδα (vid)

H συννεφιά το πρωϊνό που συναντήθηκα με τον Σκοτσέζο με κόκκινα μάγουλα, φωτεινό χαμόγελο, ευφυέστατο βλέμμα και γαστριμαργικό ταλέντο αξιώσεων στο πάντα κομψό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία δεν κατάφερε να "σκοτεινιάσει" τη συνομιλία μας -ήταν αποφασισμένος να "μαγειρέψει" αλλιώς την ημέρα μας. Κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για “συνάντηση κορυφής” για τη lifestyle ειδησεογραφία, καθώς ο Σκοτσέζος σεφ Isaac McHale είχε αναλάβει να αποπλανήσει με τις γεύσεις του τους Έλληνες συναδέλφους του στη βραδιά απονομής των Χρυσών Σκούφων 2017.

Η επιλογή του ήταν εύλογη. Ο McHale κατάφερε να φέρει το το εστιατόριό του “The Clove Club” στην 26η θέση των 50 Καλύτερων Εστιατορίων στον Κόσμο, μία θέση που διατηρεί και φέτος στη νέα λίστα των νικητών για το 2017 που ανακοινώθηκε.

O McHale θεωρείται ένας από τους καλύτερους Βρετανούς σεφ και ως τέτοιος ήταν και μία σίγουρη επιλογή για να μείνουν ικανοποιημένοι οι απαιτητικοί ουρανίσκοι των chef στο diner de gala της τελετής.

Έχοντας περάσει από πολλές απαιτητικές, σε ωράρια, ταλέντο και αντοχές, κουζίνες, με θητεία δίπλα από μεγάλα ονόματα του γευστικού πρωταθλητισμού ο McHale έχει στήσει στο Shoreditch του Λονδίνου ένα σημείο αναφοράς για ποιοτικό service και γεύσεις λιτές με μαγικές επιγεύσεις.

Από τη Σκοτία, ένας Ολυμπιονίκης της γεύσης

https://www.instagram.com/p/p

Ο Isaac McHale που εντυπωσιάζει συνεχώς την παγκόσμια γαστρονομική σκηνή απολαμβάνει την 26η θέση στη λίστα των World’s 50 Best Restaurants 2016 αλλά και 2017. Aπό ανερχόμενος (η διάκριση για το the Clove Club ως Ηighest new entry το δήλωσε χωρίς αμφιβολία) σε όνομα κύρους ο προσγειωμένος McHale ξεκίνησε την περιπέτεια του στο χώρο της γεύσης στα μακρινά νησιά Orkney, βόρεια της Σκοτίας.

Η καριέρα του απογειώθηκε, όταν το 2010 έφτιαξαν με δύο φίλους του σεφ την κολεκτίβα Young Turks –μια κίνηση που ανανέωσε ευχάριστα τη γαστρονομική σκηνής του Λονδίνου- διοργανώνοντας pop up δείπνα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, πάρκα και ιστορικές pubs φέροντας κάτι urban στην υψηλή γαστρονομία και στη συνέχεια το “The Clove Club” τον καθιερώνει.

Από το 2013 και μόλις μέσα σε τρία χρόνια το εστιατόριο του στο διατηρητέο κτίριο του παλιού δημαρχείου του Shoreditch με τους δωρικούς κίονες κατάφερε να κερδίσει διακρίσεις και να φέρει τρόπαια.

isaac dish

Το 2013 το Τhe Clove Club κερδίζει την 5η θέση στο Top 100 Restaurant Awards του Ηνωμένου Βασιλείου, γίνεται ένα από τα εστιατόρια με ένα αστέρι Michelin και η αναφορά του στη λίστα των των World’s 50 Best Restaurants είναι δεδομένη (από Νο. 87 των World’s 50 Best Restaurants το 2014, σε Νο. 55 το 2015 και Νο. 26 για το 2016 και το 2017) και αποδεικνύει περίτρανα ότι ο πολύ απλός μέσα στην περιπλοκότητα του Isaac είχε πολύ δίκιο να αφήσει πίσω το ταπεινό ψαράδικο του νησιού του για να γίνει σεφ στη Γλασκόβη, στο Σίδνεϊ και να ολοκληρώσει τη μαθητεία του δίπλα στον διακεκριμένο σεφ Tom Aikens αλλά και τα περιώνυμα, κορυφαία εστιατόρια “Noma” και “Ledbury”.

"Η Ελλάδα μπορεί"

Eπενδύοντας στις τοπικές γεύσεις και την πειραγμένη, παραδοσιακή κουζίνα ο McHale εκτιμά τις πρώτες ύλες αλλά και την ιστορία κάθε τόπου λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί εύκολα να είναι ένας απόλυτος γαστρονομικός προορισμός –αρκεί να συμμαχήσουν όσοι πρέπει.

Στην τελετή της απονομής των Χρυσών Σκούφων, αυτή τη μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας που μας φέρνει σε επαφή με τις παγκόσμιες τάσεις ο Σκοτσέζος McHale υπερασπίστηκε την παρεξηγημένη βρετανική κουζίνα. Λίγο πριν μας εκμυστηρεύθηκε τα συστατικά της επιτυχίας του.

Είναι απλά, λίγα, ταπεινά και φέρουν τη γεύση άσπιλου ταλέντου. Ο Isaac McHale που αγαπάει τα φύκια, το αλάτι και το καλό ξύδι σήμερα χαμογελάει με την 26η θέση που εξακολουθεί να απολαμβάνει για ακόμη μια χρονιά. Είναι νικητής και ως τέτοιος μας μίλησε όπως κάνουν οι θριαμβευτές -ειλικρινά.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ