Στη Νέα Υόρκη, τη μητρόπολη του κόσμου αλλά και της γεύσης απονεμήθηκε η μεγάλη διάκριση στη χθεσινή τελετή απονομής των 50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου (World's 50 Best Restaurants 2017).

Οι Daniel Humm και Will Guidara του Eleven Madison Park είναι οι μεγάλοι νικητές στη λίστα που εγκρίνεται, σχολιάζεται και αποθεώνεται από πολλούς εραστές της γεύσης.

Οι τιμές του απαγορευτικές για τους πολλούς, ένα δείπνο για δύο με κρασί θα μας κόστιζε χίλια δολάρια και κάτι αλλά η γεύση που δημιουργούν με τόλμη οι ηγέτες του Eleven Madison Park ήταν αρκετά κίνητρα για να βρεθούν στην κορυφή από την τρίτη θέση που είχε το εστιατόριο της Νέας Υόρκης ένα χρόνο πριν.

Σεξισμός ή όχι; 

Από τους πενήντα σεφ μόλις τρεις είναι γυναίκες (τα εστιατόρια Arzak, Central και Cosme τόλμησαν) και η επιλογή του Eleven Madison Park μοιάζει περισσότερο από σημαντική για την αμερικανικό γαστρονομικό χάρτη. Το EMP είναι το πρώτο αμερικανικό εστιατόριο που βρίσκεται στη λίστα από το 2004 όταν το εστιατόριο French Laundry στη Napa Valley βρέθηκε στο νούμερο 1 της λίστας.

Το Noma, το ριζοσπαστικό στο menu και την κουζίνα του εστιατόριο με σκανδιναβικό DNA που μέχρι σήμερα ήταν πάντα μέσα στη λίστα των κορυφαίων απουσιάζει -λόγω διακοπής της λειτουργίας του.

Τα βραβεία προκύπτουν από την ψηφοφορία 1.500 επαγγελματιών της εστίασης (σεφ, ιδιοκτήτες εστιατορίων και food bloggers).

Φέτος ο "βασιλιάς του cronut" Dominique Ansel αναδείχθηκε ο καλύτερος ζαχαροπλάστης στον κόσμο, η Ana Ros από το εστιατόριο Hisa Franko στη Σλοβενία διακρίθηκε ως η καλύτερη γυναίκα σεφ στον κόσμο, το βραβείο Diners συνολικής προσφοράς απονεμήθηκε στον Heston Blumenthal, το βραβείο για την υψηλότερη άνοδο στη λίστα στο εστιατόριο Blue Hill at Stone Barns της Νέας Υόρκης που ανέβηκε 37 θέσεις και βρέθηκε στην 11η θέση, το βραβείο φιλοξενίας "Ferrari Trento Art of Hospitality" παραδόθηκε στο El Celler Can Roca από τη Girona της Ισπανίας και το Chef’s Choice Award στον Virgílio Martínez του Central από τη Λίμα του Περού.

Αυτά είναι κάθε ένα από τα πενήντα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο

1. Eleven Madison Park (Νέα Υόρκη)
Chef: Daniel Humm
Θέση στη λίστα του 2016: 3
Μέσο κόστος: $295

2. Osteria Francescana (Μοδένα, Ιταλία)
Chef: Massimo Bottura
Θέση στη λίστα του 2016: 1
Μέσο κόστος: €220-€250

3. El Celler de Can Roca (Ισπανία)
Chef: Joan Roca
Θέση στη λίστα του 2016: 2
Μέσο κόστος: €165-€195 (USD $184-$218)* 2015 pricing.

4. Mirazur (Μεντόν, Γαλλία)
Chef: Mauro Colagreco
Θέση στη λίστα του 2016: 6
Μέσο κόστος: €110-€210

5. Central (Λίμα, Περού)
Chef: Virgilio Martinez, Pia Leon
Θέση στη λίστα του 2016: 4
Μέσο κόστος: S/.348-428

6. Asador Etxebarri (Ισπανία)

7. Gaggan (Ταϊλάνδη)

8. Maido (Περού)

9. Mugaritz (Ισπανία)

10. Steirereck (Αυστρία)

11. Blue Hill at Stone Barns (ΗΠΑ)

12. L’Arpège (Γαλλία)

13. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Γαλλία)

14. Restaurant Andre (Σιγκαπούρη)

15. Piazza Duomo (Ιταλία)

16. D.O.M. (Βραζιλία)

17. Le Bernardin (ΗΠΑ)

18. Narisawa (Ιαπωνία)

19. Geranium (Κοπεγχάγη)

20. Pujol (Mέξικο)

21. Alinea (ΗΠΑ)

22. Quintonil (Mέξικο)

23. White Rabbit (Ρωσία)

24. Amber (Χινγκ Κονγκ)

25. Tickets (Ισπανία)

26. The Clove Club (Βρετανία)

27. The Ledbury (Βρετανία)

28. Nahm (Κίνα)

29. Le Calandre (Ιταλία)

30. Arzak (Ισπανία)

31. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Γαλλία)

32. Attica (Αυστραλία)

33. Astrid y Gastón (Περού)

34. De Librije (Ολλανδία)

35. Septime (Γαλλία)

36. Dinner by Heston Blumenthal (Βρετανία)

37. Saison (ΗΠΑ)

38. Azurmendi (Ισπανία)

39. Relae (Δανία)

40. Cosme (ΗΠΑ)

41. Ultraviolet by Paul Pairet (Κίνα)

42. Boragó (Χιλή)

43. Reale (Ιταλία)

44. Brae (Αυστραλία)

45. Den (Ιαπωνία)

46. L’Astrance (Γαλλία)

47. Vendôme (Γερμανία)

48. Restaurant Tim Raue (Γερμανία)

49. Tegui (Αργεντινή)

50. Hof Van Cleve (Βέλγιο)

Διαβάστε επίσης