ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η υπερπτήση της documenta 14 πάνω από την Αθήνα ξεκινά

Η υπερπτήση της documenta 14 πάνω από την Αθήνα ξεκινά

Σε ένα εικαστικό, πολυσχιδές ταξίδι στην πόλη μας καλεί η documenta 14 που ξεκινά από την Αθήνα και επισήμως, το Σάββατο.

Με φιλοσοφικές, πολιτικές, ανθρωπολογικές, ψυχαναλυτικές αναζητήσεις ως προς το θεωρητικό υπόβαθρό της η documenta 14 μας κάνει ανοιχτή πρόσκληση να περιηγηθούμε στην πόλη με πολλές παρακάμψεις σε μεγάλα και μικρά σημεία και να ανακαλύψουμε τις δημιουργίες και δράσεις 160 καλλιτεχνών, σε περισσότερα από σαράντα δημόσια ιδρύματα, πλατείες, κινηματογράφους, βιβλιοθήκες.

"Τι μάθαμε από την Αθήνα; Ότι όλοι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προκαταλήψεις και να βυθιστούμε στο σκοτάδι της μη γνώσης. Από αυτά τα βήματα ξεκινήσαμε πριν τρία χρόνια, προετοιμάζοντας την documenta 14 στην Αθήνα και φτάσαμε ως εδώ, στα εγκαίνιά της" είπε σήμερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Άνταμ Σίμτζικ.

Στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του τριήμερου των εγκαινίων της, οι συντελεστές της documenta 14, μαζί με τους καλλιτέχνες πάνω στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής, έδωσαν την εικόνα μιας μεγάλης ορχήστρας που αφουγκράζεται ήχους και δημιουργεί για τα μικρά και μεγάλα της παναθρώπινης ιστορίας, στην τροχιά του "Επίκυκλου" του Γιάννη Χρήστου.

Το έργο του μεγάλου συνθέτη, που είχε παρουσιαστεί την χρονιά που γράφτηκε, το 1968, σε μορφή χάπενινγκ, στο ξενοδοχείο Χίλτον, επανήλθε πολλές φορές στις τοποθετήσεις των διοργανωτών της documenta 14.

Όπως και ο όρος continuum, για μια έκθεση σε εξέλιξη, με πληθώρα από περφόρμανς μουσικής, χορού, εγκαταστάσεις, συμμετοχικές δράσεις, εργαστήρια, σε εμβληματικούς χώρους της πόλης ή σε μικρές γωνιές, αλλά με "εξίσου μεγάλη ενέργεια" η documenta 14 είναι μια "προνομιούχα στιγμή για τον ίδιο" καθώς "η πρότασή του όταν ανέλαβε την documenta, να συνδιοργανώσει την έκθεση στο Κάσελ και στην Αθήνα, εν μέσω δύσκολων συνθηκών, ολοκληρώνεται" σχολίασε ο Σίμτζικ.

Το πρόγραμμα της documenta 14 στην Αθήνα ξεκινά, με τα επίσημα εγκαίνια στις 8/4, της έκθεσης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

DOC14

Από τις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ενδεικτικά αναφέρουμε τη συναυλία "Συμφωνία των Θρήνων" του Χένρυκ Γκουρέτσκι, στο Μέγαρο Μουσικής, στις 8/4, που ερμηνεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), καθώς και μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Εκπατρισμένων Σύρων, υπό την διεύθυνση του Ντανιέλ Ράισκιν.

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στην πρωτοβουλία "Ροζ Κουτί" της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, για παιδιά προσφύγων, καθώς και στα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, για πρόσφυγες εντός και εκτός Ελλάδας.

Την Κυριακή, 9/4, αναμένεται η πολυσυζητημένη έφιππη πομπή "Αθήνα -Κάσσελ" με αφετηρία τον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου (ώρα 12μ.μ.) αλλά και η περφόρμανς της Μαίρης Ζυγούρη στο Μνημείο "Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς" (Νίκαια ώρα 17.00).

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ