ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μοναδικός αρχαίος θησαυρός στην Αίγυπτο (pics)

Μοναδικός αρχαίος θησαυρός στην Αίγυπτο (pics)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/AHMED TARANH

Τεράστιες ανακαλύψεις έκαναν αρχαιολόγοι στην νότια Αίγυπτο, όταν ερευνούσαν έναν τάφο της φαραωνικής εποχής καθώς βρήκαν έναν μοναδικό αρχαίο θησαυρό: έξι μούμιες, ξύλινες σαρκοφάγοι σε ζωηρά χρώματα και χίλια ταφικά αγαλματίδια.

Ο τάφος κοντά στην πόλη Λούξορ, που είναι ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο, και στην Κοιλάδα των Βασιλέων, ανήκε κατά τα φαινόμενα στον Ουσερχάτ, έναν εισαγγελέα της 18ης δυναστείας (1550-1295 προ Χριστού), που φέρει τον τίτλο του "δικαστή της πόλης", όπως περιγράφει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Ωστόσο ο τάφος είχε χρησιμοποιηθεί εκ νέου μερικούς αιώνες αργότερα επί της 21ης δυναστείας, για να τοποθετηθούν εκεί και άλλες μούμιες.

17872231

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/AHMED TARANH

«Ήταν έκπληξη που ανακαλύφθηκαν τόσα ευρήματα στο εσωτερικό (του τάφου): σκεύη από άργιλο που φέρουν το όνομα του ιδιοκτήτη του τάφου, σαρκοφάγοι και μούμιες, καθώς και περισσότερα από χίλια 'ουσέμπτι'», μικρά ταφικά αγαλματίδια που τοποθετούνταν μέσα στους τάφους, ανακοίνωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ αλ-Ανάνι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον τάφο που οργανώθηκε για τους δημοσιογράφους. «Ήταν σημαντική ανακάλυψη, η οποία δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

17872227

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/AHMED TARANH

«Υπάρχουν σχεδόν έξι μούμιες, αλλά και άλλα ευρήματα που δείχνουν ότι μπορεί μελλοντικά να έχουμε περισσότερα», δήλωσε με τη σειρά του η Νεβίν ελ-'Αρεφ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σημειώνεται πως η Αίγυπτος έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως στην εκπόνηση διαφόρων αρχαιολογικών σχεδίων με την ελπίδα να δει νέες ανακαλύψεις στον τομέα αυτόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ