ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Pont des Arts: Το Παρίσι δημοπρατεί τα λουκέτα αγάπης για καλό σκοπό

Pont des Arts: Το Παρίσι δημοπρατεί τα λουκέτα αγάπης για καλό σκοπό

Τα λουκέτα των ερωτευμένων που κοσμούν πολλές γέφυρες της γαλλικής πρωτεύουσας και καθιερώθηκαν ως σύμβολο ειδικότερα της Pont des Arts.

Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση των δημοτικών αρχών ότι θα απομακρυνθούν όλα "τα λουκέτα της αγάπης"» των τουριστών από τις μεγάλες γέφυρες της πρωτεύουσας, η Πόλη του Φωτός ανακοίνωσε ότι αυτά τα σύμβολα αγάπης θα δημοπρατηθούν -για καλό σκοπό.

Όπως ανακοινώθηκε τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των προσφύγων.

Εδώ και ένα χρόνο, οι δημοτικές αρχές του Παρισιού αποφάσισαν να λάβουν μέτρα, καθώς τα χιλιάδες λουκέτα που αφήνουν οι ερωτευμένοι τουρίστες, κυρίως στην Pont des Arts, είχαν προκαλέσει ρήγματα με κίνδυνο η γέφυρα να καταρρεύσει.

Εξάλλου οι αρχές του Παρισιού είναι αποφασισμένες να απομακρύνουν όλα αυτά τα λουκέτα, τα οποία κλείνουν σχεδόν τη θέα προς τον Σηκουάνα, ενώ τίθεται και θέμα ασφάλειας των τουριστών.

Ρομαντισμός βαρέων βαρών

Υπολογίζεται ότι τα χιλιάδες "λουκέτα της αγάπης" τα περισσότερα εκ των οποίων φέρουν τα ονόματα των ζευγαριών και την ημερομηνία που επισκέφθηκαν την πόλη ως σύμβολο της παντοτινής τους αγάπης, ζυγίζουν 500 κιλά.

Πρόσφατα οι δημοτικές αρχές του Παρισιού αντικατέστησαν στην Pont de l'Archevêché κοντά στην Παναγία των Παρισίων τα κάγκελα με γυάλινες πλάκες, ενώ συχνά δημοτικοί υπάλληλοι περνούν και βγάζουν τα λουκέτα.

https://www.instagram.com/p/p

"Αυτή η δημοπρασία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στους πρόσφυγες, είναι ο δικός μας τρόπος να δείξουμε τον σεβασμό μας προς εκείνους που επέλεξαν να γιορτάσουν τον έρωτά τους σε μία πόλη ανοιχτή και γενναιόδωρη" δήλωσε ο Μπρουνό Ζουλιάρ αντιδήμαρχος του Παρισιού.

"Επιθυμούμε να παραμείνει το Παρίσι πρωτεύουσα του ρομαντισμού και του έρωτα, να συνεχίσουν να έρχονται ζευγάρια από όλον τον κόσμο. Το Παρίσι είναι μία πόλη ιδιαίτερα ρομαντική, κυρίως ο Σηκουάνας και οι γέφυρές του. Οφείλουμε όμως να προστατέψουμε αυτή την κληρονομιά. Μπορούμε να εκδηλώσουμε την αγάπη μας με άλλο τρόπο εκτός από ένα λουκέτο" επεσήμανε ο γάλλος αξιωματούχος.

Η δημοπρασία θα αρχίσει στις 10 Μαΐου στο 4ο διαμέρισμα του Παρισιού και θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου.

Η αγάπη γεφυρώνει

https://www.instagram.com/p/p

Γέφυρες της αγάπης υπάρχουν και σε άλλα μέρη του κόσμου εκτός από το Παρίσι, όπως στην Πράγα, στο Αμβούργο, στην Κολωνία, στο Ρέικιαβικ, ενώ "πρωταθλήτρια" αναδεικνύεται η γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη με τις περισσότερες "κλειδαριές" ερωτευμένων, που έχουν χαραγμένες πάνω τους ονόματα και ημερομηνίες.

Η τάση αυτή ξεκίνησε στις αρχές του 2000 κυρίως σε χώρες της Ασίας όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν αλλά και στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη του κόσμου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Λατινική Αμερική -όχι όμως και στην Ελλάδα.

https://www.instagram.com/p/p

Bridge of Arts, Paris. Pont des Arts. France. May 2012. from Vladimir Pcholkin on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ