ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mediterranea 18 Biennale: Η Μυτιλήνη έμπνευση για τον 27χρονο Βαμβουκλή

Mediterranea 18 Biennale: Η Μυτιλήνη έμπνευση για τον 27χρονο Βαμβουκλή

Με το έργο του "And it feels like home II" ο 27χρονος Μυτιληνιός Νικόλας Βαμβουκλής εκπροσωπεί τη χώρα μας στη Mediterranea 18 Biennale για Νέους Καλλιτέχνες της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Ο Βαμβουκλής είναι η επιλογή της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ως ο καλλιτέχνης που θα φέρει την Ελλάδα στη 18η Μπιενάλε διοργανώνεται με τη συνεργασία της Διεθνούς Ένωσης BJCEM-Biennale des jeunes créateurs de l'Europe et de la Méditerranée και του υπουργείου Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Με γενικό θέμα της Βiennale το "ΣΠΙΤΙ" και τα στοιχεία που το αποτελούν ή το καταστρέφουν (Ιστορία + Σύγκρουση + Όνειρο + Αποτυχία) η έκθεση θα φιλοξενηθεί στα Τίρανα και το Δυρράχιο, από σήμερα 4 έως και 28 Μαΐου 2017, φέρνοντας κοντά 230 νέους καλλιτέχνες.

Πέρα απο τη κεντρική έκθεση, το νέο έργο του Νικόλα Βαμβουκλή θα παρουσιαστεί και τη Δευτέρα 8 Μαΐου στο REJA The Cloud Installation στα Τίρανα, όπου και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον καλλιτέχνη. Με το τέλος της Μπιενάλε, το έργο θα ταξιδέψει και στο Royal College of Music (KMH) της Στοκχόλμης.

Το έργο

Τον Νοέμβριο του 2016, o ζωολογικός κήπος του Βερολίνου στέγασε τα πτηνά του σε εσωτερικούς χώρους ως προληπτικό μέτρο, μετά την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων της γρίπης H5N8 στη Γερμανία.

Η δράση αυτή συνέπεσε με τη συνήθη εποχική μετακίνηση των πουλιών στα χειμερινά τους καταφύγια. Θίγοντας ζητήματα μετανάστευσης, εντοπιότητας και εκτόπισης, ο Βαμβουκλής εξετάζει με το έργο του "And it feels like home II", βίντεο εγκατάσταση διάρκειας 2,45 λεπτών, συνάφειες μεταξύ της κοινωνίας των ανθρώπων και των ζώων διά μέσου της συγκατοίκησης ενός σμήνους φλαμίνγκο.

Το έργο επισημαίνει τις δυναμικές της κυριαρχίας, της καταπίεσης και του αποκλεισμού κάνοντας αναφορά στην πατρίδα του Βαμβουκλή, τη Λέσβο, δημοφιλή παγκοσμίως προορισμό για παρατηρητές αποδημητικών ειδών καθώς και μείζον σημείο ενδιαφέροντος για την προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη.

Ποιος είναι ο Νικόλας Βαμβουκλής

NicolasVamvouklis portrait

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1990. Ζει και εργάζεται στο Μιλάνο και την Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στη Nuova Accademia di Belle Arti Milano.

Η πρακτική του περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, performances και επιμελητικά πρότζεκτ που έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Prague Quadrennial, Triennale Milano, Tate Modern, STOFF Stockholm, Goldsmiths Visual Cultures Society, CURRENT Project, Roman Susan Gallery και Fondazione Sandretto Re Rebaudengo ενώ έχει συνεργαστεί με το State of Concept Athens, Bejart Ballet Lausanne και το Marina Abramović Institute.

Συμμετείχε στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών ΝΕΟΝ 2015 σε συνεργασία με την Whitechapel Gallery. Είναι επιμελητής στη FABRICA Ι Benetton Group (2016-2017), fellow στο Viafarini Academy Awards 2016 καθώς και ιδρυτής της K-Gold Temporary Gallery.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ