ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Oντίλ Ντεκ: Βραβείο ζωής για την ακτιβίστρια της αρχιτεκτονικής (pics)

Oντίλ Ντεκ: Βραβείο ζωής για την ακτιβίστρια της αρχιτεκτονικής (pics)

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί η Οντίλ Ντεκ θεωρείται πρωτοπόρος και επαναστάτρια. Περισσότερο διάσημη στο εξωτερικό παρά στην πατρίδα της, η Ντεκ πολεμά με το ρηξικέλευθο έργο της την ανδροκρατία των αρχιτεκτόνων, καταγγέλλει τις κλίκες του επαγγέλματος και σήμερα τιμάται με ένα από τα πολύτιμα βραβεία Architizer στη Νέα Υόρκη.

Η 55χρονη γαλλίδα αρχιτέκτονας θεωρείται "ακτιβίστρια" της αρχιτεκτονικής. "Λέω πάντα αυτό που πιστεύω και είμαι έξω από κλίκες", δηλώνει η Ντεκ που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό της Γαλλίας παρότι έχει σχεδιάσει στη χώρα της σημαντικά έργα, όπως την έδρα της GL Events, εταιρίας διοργάνωσης εκδηλώσεων στη Λιόν ή της Le Cargo στο Παρίσι, το μεγαλύτερο επωαστήριο εταιριών start-up της Ευρώπης.

Αντίθετα, η δουλειά της αναγνωρίζεται στο εξωτερικό, όπως το αποδεικνύει η επιλογή της επιτροπής του Architizer Award που τη βράβευσε για "το σύνολο του έργου της" και τη "μοναδική της επίδραση στο επάγγελμα".

architizer awards

Έργα της μεταξύ άλλων είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης ή το Fangshan Tangshan Geopark Museum στην Κίνα. Ωστόσο, η 62χρονη από τη Βρετάνη φημίζεται και για τον λόγο της για την αρχιτεκτονική: η Οντίλ συνεχίζει να απαντά με ενθουσιασμό στις προσκλήσεις να δίνει διαλέξεις παντού στον κόσμο: μόλις έξι τον Απρίλιο.

Θέλει να μεταδίδει, όπως δηλώνει, να συναντά ανθρώπους ζεστούς και ευπροσήγορους" και να συγκροτεί ένα δίκτυο. Πέρυσι, η Οντίλ Ντεκ πήρε το Βραβείο Jane Drew για τη δράση της υπέρ των γυναικών αρχιτεκτόνων. "Μετέχοντας σε επιτροπές, διαπίστωσα ότι αυτές περιορίζονται να φτιάχνουν πολυκατοικίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα", εξηγεί. "Πείτε μου μια γυναίκα που έχει κάνει ένα μεγάλο στάδιο, το κοινοβούλιο μιας χώρας; Καμιά".

Που είναι οι γυναίκες;

Το 60% των φοιτητών Αρχιτεκτονικής παγκοσμίως είναι κορίτσια. Μόλις το 30% αυτών εγγράφονται στις επαγγελματικές ενώσεις και μόνο το 10% είναι επικεφαλής εταιριών. Από το 1979 που θεσπίστηκε το βραβείο Pritzker, το "Νόμπελ Αρχιτεκτονικής", έχει βραβεύσει μόνο μια γυναίκα, τη Ζaha Hadid και δυο εταιρίες στις οποίες μετέχουν γυναίκες.

Γιατί αυτή η διάκριση; "Αναμφίβολα γιατί οι γυναίκες πρέπει να αφοσιωθούν στην οικογένειά τους και τα μεγάλα θέματα τούς διαφεύγουν", παρατηρεί πριν προσθέσει χαμογελώντας: "Και λέω στις φοιτήτριές μου: 'Μην παντρεύεστε, μην κάνετε παιδιά, γίνετε αρχιτεκτόνισσες'".

Για την Ντελ, κόρη μιας καθολικής οικογένειας με επτά παιδιά, είναι "θεμελιώδες σήμερα να επαναπροσδιοριστεί η αρχιτεκτονική στον κόσμο".

"Σιγά σιγά εγκαταλείπουμε την εποχή του αρχιτέκτονα κατασκευαστή αντικειμένου που το τοποθετούν εδώ ή εκεί, ενώ ολόκληρη η αρχιτεκτονική πρέπει να σχεδιαστεί για ένα μέρος", τονίζει. Μια εποχή που επίσης κατασκεύασε το star-system.

"Οι αρχιτέκτονες έμαθαν να αντιμετωπίζουν περίπλοκα προβλήματα που εμπεριέχουν την κοινωνιολογία, την τεχνολογία, τη νομική, τη γεωπολιτική", τονίζει προβάλλοντας το concept "Architectural Thinking" (αρχιτεκτονικός τρόπος σκέψης).

decq1

@Facebook/Studioodiledecq

Η Ντεκ ίδρυσε τη δική της σχολή στη Λιόν, που είναι τελείως ιδιωτική, χρηματοδοτείται από το ποσό της εγγραφής των σπουδαστών (11.000 ευρώ ετησίως) και από την ίδια την Ντεκ που δεν πληρώνεται. Το Ινστιτούτο Καινοτομίας και Δημιουργικών Στρατηγικών στην αρχιτεκτονική έχει 22 φοιτητές από όλο τον κόσμο και ελπίζει να έχει 30 έως 40 τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Το δίπλωμα δεν αναγνωρίζεται στη Γαλλία, αλλά αρχίζει να αναγνωρίζεται στο εξωτερικό. Μια διαδικασία είναι σε εξέλιξη με το RIBA (Royal Institute of British Architects).

"Ζηλεύω τους σημερινούς φοιτητές. Στο τέλος του 20ου αιώνα όλα καταστράφηκαν, η οικονομία, τα δημοσιονομικά, η κοινωνία... Αυτοί, πρέπει να ονειρευτούν τον 21ο αιώνα, να τον φανταστούν, να τον δημιουργήσουν. Τους λέω 'έχετε έναν αιώνα για σας!'".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ