ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mπιενάλε Βενετίας: Εντυπωσιακή η ελληνική παρουσία στη La Biennale

Mπιενάλε Βενετίας: Εντυπωσιακή η ελληνική παρουσία στη La Biennale
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Ιδιαίτερα πετυχημένη ήταν η ελληνική παρουσία στην 57ης Μπιενάλε της Βενετίας, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία επισκέφθηκε το ελληνικό περίπτερο.

«Ήταν ένα πολύ καλό άνοιγμα, και έμαθα ότι το περίπτερο θεωρείται ένα από τα καλύτερα πέντε της Μπιενάλε. Ο Γιώργος Δρίβας ξεχώρισε, όχι μόνον για το εικαστικό, καθαρά, μέρος του έργου του, αλλά και για το όλο του περιεχόμενο. Για το ότι συνέδεσε το έργο Ικέτιδες του Αισχύλου, με σύγχρονο προβληματισμό και αισθητικές προτάσεις. Έβλεπες τον κόσμο να προβληματίζεται από τον διάλογο και τα επιχειρήματα γύρω από το τόσο σημαντικό θέμα των προσφύγων και το πόσο αλληλέγγυα είναι η σημερινή κοινωνία απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, που είναι υπό πάσης φύσεως διωγμό», είπε η υπουργός.

Η Λυδία Κονιόρδου συνεχάρη «τον Δρίβα και στην ομάδα του, στους ηθοποιούς που συμμετείχαν, στον επιμελητή Ορέστη Ανδρεαδάκη ο οποίος στήριξε την όλη πρωτοβουλία και στο ελληνικό μουσείο σύγχρονης τέχνης, που ήταν η υποστηρικτική αρχή στην παρουσία μας στην φετινή Μπιενάλε. Σημαντική, παράλληλα, ήταν, φυσικά, και η βοήθεια των χορηγών».

Παράλληλα, η υπουργός πρόσθεσε ότι επισκέφθηκε την έκθεση του Γιώργου Σαπουντζή στο Αρσενάλε. «Είναι και αυτή μια μεγάλη τιμή, διότι η επιλογή του έγινε από την επιτροπή της Μπιενάλε, και βρίσκεται ανάμεσα σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, σε αυτό τον καταπληκτικό χώρο», υπογράμμισε η κυρία Κονιόρδου.

Αναφερόμενη στις επαφές της στην Βενετία η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε:

«Είχαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συναντήσεις με την ελληνική κοινότητα αλλά και με ελληνιστές και νεοελληνιστές. Είναι καταπληκτικό γεγονός το ότι οι μαθητές σε επτακόσια εξήντα σχολεία, κλασικά λύκεια της Ιταλίας, μαθαίνουν αρχαία ελληνικά. Είναι κάτι το πραγματικά εντυπωσιακό. Παράλληλα, επισκέφθηκα το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας και το σημαντικό μουσείο του με τις βυζαντινές εικόνες. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την εκκλησία του αγίου Γεωργίου και να συναντήσω μέλη της ελληνικής κοινότητας, τα οποία σήμερα συνεδρίαζαν ακριβώς δίπλα. Το ελληνικό στοιχείο είναι διάχυτο στην Βενετία. Είναι κάτι το εντυπωσιακό, που επιθυμούμε να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε».

Σε ότι αφορά το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, η Λυδία Κονιόρδου υπογράμμισε: «Η προτροπή μας ήταν να συνεχίσει την δράση του, ανοίγοντας τις συνεργασίες του, με μια εξωστρέφεια. Ο μεγάλος του πλούτος, πέρα από το ερευνητικό του έργο, να συνδεθεί, δηλαδή και με δρώμενα που να απευθύνονται ιδίως, στην νεολαία, ώστε να καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των νέων, για τον σπουδαίο αυτό πολιτισμό που εκπροσωπεί».

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε, τέλος, ότι «ο απολογισμός της επίσκεψης αυτής είναι πολύ θετικός, με μια νέα προοπτική συνεργασιών η οποία θα πρέπει να καλλιεργηθεί, ώστε να προκύψουν ενδιαφέρουσες συνέργειες για το μέλλον, ιδίως στον εικαστικό και στον θεατρικό τομέα». Πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψής της, η κυρία Κονιόρδου επισκέφθηκε και το ιστορικό θέατρο της Βενετίας «Λα Φενίτσε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ