ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την προστασία των κινηματογραφικών δικαιωμάτων ζητούν Ευρωπαίοι σκηνοθέτες

Την προστασία των κινηματογραφικών δικαιωμάτων ζητούν Ευρωπαίοι σκηνοθέτες
Reuters

Οι μεγαλύτεροι ευρωπαίοι σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές, ανάμεσά τους οι Μίχαελ Χάνεκε, Βιμ Βέντερς, οι αδελφοί Νταρντέν, Στίβεν Φρίαρς, Ματέο Γκαρόνε αλλά και ο Κώστας Γαβράς συνυπέγραψαν σήμερα το δικό τους πολιτιστικό «μανιφέστο» υπέρ του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και «μιας φιλόδοξης πολιτικής για τον Πολιτισμό», απέναντι κυρίως στους κολοσσούς του Διαδικτύου.

Οι κινηματογραφικοί δημιουργοί θεωρούν ότι «περισσότερο από ποτέ, η διατήρηση του εδαφικού περιορισμού των δικαιωμάτων είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς αυτή οικοδομεί και εγγυάται το υψηλό επίπεδο της χρηματοδότησης των έργων στην Ευρώπη, κυρίως για την πιο ευαίσθητη κινηματογραφία».

«Το δικαίωμα για τους δημιουργούς να μπορούν να ζουν από την τέχνη τους πρέπει επίσης να παγιώνεται και να ενισχύεται, ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να δημιουργούν. Η ένταξη κολοσσών του Διαδικτύου στην οικονομία της ευρωπαϊκής δημιουργίας είναι καθοριστική για το μέλλον του κινηματογράφου", προσθέτουν οι διάσημοι σκηνοθέτες.

Εκτιμούν ότι η "Ευρώπη πρέπει να ορίσει μια φιλοδοξία και να διασφαλίσει τους όρους ενός ανταγωνιστικού παιχνιδιού περισσότερο δίκαιου και βιώσιμου μεταξύ όλων αυτών που διανέμουν τα έργα μας».

«Το διακύβευμα είναι μεγάλο, αλλά η πρόκληση είναι φοβερή, η πρόκληση είναι να ενωθούμε --πολιτικοί παράγοντες, δημιουργοί και πολίτες-- προκειμένου να ξανασκεφτούμε και να οικοδομήσουμε εκ νέου μια απαιτητική και φιλόδοξη πολιτική για τον Πολιτισμό, προσαρμοσμένη στην ψηφιακή τεχνολογία, την οικονομία της και τις χρήσεις της, που να αξιοποιεί τα έργα και να θέτει τους δημιουργούς στο επίκεντρο της δράσης της», προσθέτουν οι ευρωπαίοι σκηνοθέτες.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ