ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τζον Τραβόλτα: Δωρίζει το Boeing του σε μουσείο ζητώντας αντάλλαγμα

Τζον Τραβόλτα: Δωρίζει το Boeing του σε μουσείο ζητώντας αντάλλαγμα

Ο ηθοποιός που ξέρεινα χορεύει καλύτερα από όλους τον Πυρετό του Σαββατόβραδου είναι και ένας επιδέξιος πιλότος. Ως τέτοιος ο Τζον Τραβόλτα δωρίζει το αγαπημένο του Boeing 707 σε αυστραλιανό μουσείο της πολιτικής αεροπορίας και θέλει μόνο κάτι ως αντάλλαγμα -να μετέχει στο πλήρωμα που θα μεταφέρει το vintage αεροπλάνο στην Αυστραλία.

Ο πρωταγωνιστής του Grease έχει πιστοποίηση χειριστή αεροσκάφους και πρεσβευτής της Qantas είχε αποκτήσει το αεροπλάνο που κατασκευάστηκε το 1964 για τις αυστραλιανές αερογραμμές, όταν αυτές το απέσυραν από την υπηρεσία 30 χρόνια αργότερα.

"Με χαρά κάνω αυτή την ιστορική ανακοίνωση για τη δωρεά του αγαπημένου μου Μπόινγκ στην Εταιρία Αποκατάστασης Ιστορικών Αεροσκαφών", δήλωσε ο 63χρονος ηθοποιός.

Η Εταιρία Αποκατάστασης Ιστορικών Αεροσκαφών (HARS), η οποία εδρεύει στο 'Αλμπιον Παρκ, 140 χλμ. νότια του Σίδνεϊ, αναμένεται να συμβάλει στις εργασίες αποκατάστασης του αεροπλάνου, ώστε αυτό να μπορέσει να κάνει αυτό το μεγάλο ταξίδι από τις ΗΠΑ.

Το αεροπλάνο χρειάζεται πολλές εργασίες αποκατάστασης ώστε να μπορέσει να κάνει μια ασφαλή πτήση. Ελπίζω να μετέχω στο πλήρωμα που θα το μεταφέρει στην Αυστραλία" πρόσθεσε ο ηθοποιός.

Ο Τραβόλτα είχε πιλοτάρει το δικό του αεροσκάγος έως τη Γαλλία τον Αύγουστο του 2002, στο πλαίσιο μιας διαφήμισης για την Qantas, προσγειώνοντάς το στο αεροδρόμιο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, όπου ξενάγησε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο.

john qua

Δύο μήνες νωρίτερα είχε λάβει το βαθμό του συγκυβερνήτη σε Boeing 747-400 Jumbo Jet, αφού πέρασε τα τεστ σε εξομοιωτή.

"Όταν ήμουν παιδί, ζούσα σε μια μικρή πόλη δίπλα στο νεοϋορκέζικο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια. Κοίταζα τα αεροπλάνα να πετούν πάνω από το σπίτι μου και από τότε με γοητεύουν" είχε δηλώσει ο Τραβόλτα, ηθοποιός, τραγουδιστής και πιλότος.

Βoeing boing

boeing 1

Τα Boeing 707 μεσουρανούσαν τη δεκαετία του 1960, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή όπου τα μακρινά ταξίδια δεν ήταν πλέον αποκλειστικότητα των θαλασσίων ή σιδηροδρομικών μεταφορών. Το τετρακινητήριο αεριωθούμενο επιβατηγό αεροσκάφος μεγάλων αποστάσεων το οποίο κατασκευάζονταν από την Boeing Commercial Airplanes από το 1958 μέχρι το 1979.

Ήταν το πρώτο αεριωθούμενο επιβατηγό που ανέπτυξε η εταιρεία και ένα από τα πιο γνωστά αεροσκάφη της κατηγορίας του, αλλά δεν ήταν το πρώτο ιστορικά. Το βρετανικό de Havilland DH 106 Comet είναι το πρώτο που μπήκε σε κανονική υπηρεσία και το σοβιετικό Tupolev Tu-104 το πρώτο που μπήκε σε υπηρεσία με επιτυχία (τα Comet καθηλώθηκαν μετά από σειρά θανατηφόρων ατυχημάτων και ξαναμπήκαν αργότερα σε υπηρεσία αφού βρέθηκαν τα δομικά σφάλματα).

Αναμφίβολα το 707 γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία όντας ένα από τα σημαντικότερα αεροπλάνα της κατηγορίας του στις δυτικές χώρες την δεκαετία του 1960 και παραμένοντας σε εκτενή χρήση σε όλη την διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980, βοηθώντας έτσι στην καθιέρωση της Boeing στον χώρο των κατασκευαστών επιβατηγών αεροπλάνων. Ο σχεδιασμός των μεταγενέστερων Boeing 727, Boeing 737 και Boeing 757 επηρεάστηκε από το 707.

Το 707 γνώρισε σημαντική χρήση στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Αξιοποιήθηκε εκτενώς στις διατλαντικές γραμμές που συνέδεαν τις ΗΠΑ με προορισμούς στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ