ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μικρός Πρίγκιπας: Δημοπρατήθηκαν οι ακουαρέλες των χιλιάδων ευρώ

Μικρός Πρίγκιπας: Δημοπρατήθηκαν οι ακουαρέλες των χιλιάδων ευρώ

Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Σεντ-Εξιπερί, ο Μικρός Πρίγκιπας εξακολουθεί να εμπνέει τους ονειροπόλους και να είναι συλλεκτικός για όλους όσοι εκτιμούν τη λυρικότητα και τις αλήθειες του. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 270 γλώσσες, έχει γνωρίσει περισσότερες από 1.300 εκδόσεις και έχει διαβαστεί από 145 εκατομμύρια αναγνώστες.

Σήμερα η λατρεία για τον Μικρό Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί έφερε μισό εκατομμύριο ευρώ και κάτι στον οίκο δημοπρασιών Artcurial στο Παρίσι καθώς δημοπρατήθηκαν δύο ακουαρέλες του συγγραφέα-αεροπόρου αντί 500.000 και πλέον.

Η πρώτη ακουαρέλα (27,8 x 21,4 εκατ.), η αξία της οποίας εκτιμάτο μεταξύ 110.000 και 140.000 ευρώ, πωλήθηκε 294.000 ευρώ και η δεύτερη, του ίδιου μεγέθους, που εκτιμάτο μεταξύ 92.000 και 110.000 ευρώ, πωλήθηκε αντί 226.000 ευρώ. Τα δύο έργα φιλοτεχνήθηκαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1942, μερικούς μήνες πριν από την έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα.

Σε παρόμοια πώληση, τον Μάιο του 2016, από τον παρισινό οίκο, μια άλλη ακουαρέλα του οικουμενικού παραμυθιού είχε πωληθεί μόλις 133.000 ευρώ.

Ο κόσμος υποδέχτηκε με θέρμη τις δύο ακουαρέλες που χρησίμευσαν στην εικονογράφηση της αρχικής έκδοσης του Μικρού Πρίγκιπα. Οι τιμές στις οποίες πωλήθηκαν είναι ανάλογες του παγκόσμιου αυτού έργου και της διεθνούς φήμης του", δήλωσε ο Γκιγιόμ Ρομανί, ειδικός στα βιβλία και τα χειρόγραφα του Artcurial.

Η πρώτη ακουαρέλα, πάνω σε τσιγαρόχαρτο τοποθετημένο σε χαρτόνι, δείχνει τον Μικρό Πρίγκιπα καθισμένο σε καρέκλα να στοχάζεται έναν λαμπερό ήλιο που χάνεται από τον ορίζοντα του μικρού του πλανήτη πίσω από λουλούδια και βούρλα. Στη δεύτερη, ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ξαπλωμένος μπρούμυτα μέσα σε έναν κήπο με τριαντάφυλλα. Οι δύο ακουαρέλες, που προήλθαν από τη σειρά Consuelo του Σεντ-Εξιπερί, της συζύγου του συγγραφέα, κατακυρώθηκαν σε ευρωπαίους αγοραστές.

https://www.instagram.com/p/p

Μια σειρά 11 προκαταρκτικών σκίτσων, που αποτελούσε αναμφισβήτητα ένα πρώτο σχέδιο του θρυλικού βιβλίου, φιλοτεχνημένων σε τσιγαρόχαρτα (27,9 x 21,6 εκατ.) πωλήθηκε αντί 104.000 ευρώ.

Η σειρά σκίτσων προέρχεται από τη Σίλβια Χάμιλτον, επιστήθια φίλη του Σεντ-Εξιπερί, την οποία γνώρισε στη Νέα Υόρκη. Ο αεροπόρος τής έδωσε τη σειρά αυτή πριν από την αναχώρησή του για τη Βόρεια Αφρική το 1943. Η Χάμιλτον τη φύλασσε έως το 1976, χρονιά όπου είχε τη θέση της σε μια συλλογή στη νοτιοδυτική Γαλλία έως σήμερα. Η αξία τους εκτιμάτο μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ.

"Αν σκοτωθώ, δεν θα λυπηθώ διόλου"

PETIT

Τέλος, μια από τις τελευταίες επιστολές του συγγραφέα, που γράφτηκε την παραμονή του θανάτου του, προς τον φίλο του Πιέρ Νταλόζ, πωλήθηκε 18.200 ευρώ. Το γράμμα κλείνει με αυτές τις δραματικές λέξεις: "Αν σκοτωθώ, δεν θα λυπηθώ διόλου (...) Εγώ ήμουν φτιαγμένος για να γίνω κηπουρός". Η επιστολή βρέθηκε πάνω στο τραπέζι του Σεντ-Εξιπερί το βράδυ του θανάτου του.

Ο Σεντ-Εξιπερί έγραψε το παραμύθι του το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1942. Σκόπευε να το εκδώσει τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους, όμως αυτό κατέστη δυνατό μόνο στις 6 Απριλίου 1943. Τυπώθηκαν τότε 525 αντίτυπα στα αγγλικά και 260 στα γαλλικά και ο συγγραφέας μόλις που πρόλαβε να τα υπογράψει ή να τα αφιερώσει σε φίλους και γνωστούς, πριν φύγει λίγες ημέρες αργότερα για τη Βόρεια Αφρική.

Χάθηκε στις 31 Ιουλίου 1944 στα ανοιχτά της Μασσαλίας, ενώ εκτελούσε μια πτήση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απόβαση των Συμμάχων στην Προβηγκία.

Ήταν 44 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ