ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Αθηνών: Η Αθήνα και οι μνήμες της μας αποκαλύπτονται

Φεστιβάλ Αθηνών: Η Αθήνα και οι μνήμες της μας αποκαλύπτονται

Είσαι η πόλη σου και η πόλη σου είναι εσύ. Ιστορίες από την πρωτεύουσα θα αποκαλυφθούν σε όλους όσοι αποδεχτούν την πρόσκληση του Φεστιβάλ Αθηνών σε μία Αθήνα πλημμυρισμένη σε ιστορία και αναμνήσεις.

Μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο "Αθήνα: Τόποι Μνήμης" που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, έχουν σκοπό να τονίσουν τη μνήμη τόπων μέσα από ξεναγήσεις, περιπάτους και μουσικές συναντήσεις. Διοργανώνονται από το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο, της πρωτοβουλίας που στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής της πόλης μας, καθιστώντας την βιώσιμη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Το Δίκτυο έχει συσπειρώσει οργανώσεις πολιτών από όλες τις γειτονιές του Ιστορικού Κέντρου με τον συντονισμό της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Ομάδες πολιτών του Δικτύου εργάζονται εθελοντικά και έχουν καταθέσει προτάσεις για την εξυγίανση του Ιστορικού Κέντρου στους τομείς των χρήσεων γης, της βιώσιμης κινητικότητας, της εξυγίανσης του κοινόχρηστου χώρου, τη στήριξη των προσόψεων των εγκαταλελειμμένων διατηρητέων κτηρίων, τον καθαρισμό των προσόψεων κ.α.

Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει η Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, "τα τελευταία δυόμιση χρόνια η Ελληνική Εταιρεία συνεργάζεται με πολίτες και αξιόλογες οργανώσεις του Ιστορικού Κέντρου, από το Θησείο, τα Εξάρχεια, την Πλάκα. Πρόκειται συνολικά για 13 οργανώσεις, για την αναβάθμιση και την εξυγίανση της ζωής στο Ιστορικό Κέντρο. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε όλες μας οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν σε σημαντικά σημεία του Ιστορικού Κέντρου, θέλοντας να θυμίσουν στους Αθηναίους τις παλιές χρήσεις των συγκεκριμένων χώρων".

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Στα βήματα της Δημοκρατίας: Έχοντας προηγηθεί στις 12 Ιουνίου στα ελληνικά, η ξενάγηση στα αγγλικά στο κέντρο της Αθήνας έχει βασικό άξονα τη Δημοκρατία. Ο περίπατος ξεκινά από την Στοά του Αττάλου, διασχίζει την Αρχαία Αγορά και η διαδρομή καταλήγει στον Ναό του Ηφαίστου. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου θα διαβάζονται κείμενα που αφορούν σε σημαντικές στιγμές της Δημοκρατίας στα χρόνια της αρχαιότητας στους συγκεκριμένους τόπους, ενώ ταυτόχρονα ένας έγκριτος αρχαιολόγος θα ξεναγεί τους συμμετέχοντες στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς.

Η ξενάγηση στις 20/06 θα γίνει από τον καθηγητή αρχαιολογίας Δημήτρη Πλάντζο. Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση θα πρέπει να προμηθευτούν το εισιτήριο για την είσοδο στην Αρχαία Αγορά με κόστος της αρχαιολογικής υπηρεσίας 8 ευρώ.

Σημείο εκκίνησης: Είσοδος Αρχαίας Αγοράς, οδός Αδριανού

ARXAIAAGORA

25 Mαΐου 1931, πρώτη μέρα των ανασκαφών στο δυτικό τμήμα της Αρχαίας Αγοράς. © Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Αρχείο Ανασκαφών Αγοράς

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Παραστάσεις Καραγκιόζη: Στο πλάτωμα της οδού Λυσίου και Ανδοκίδου ο καταξιωμένος καραγκιοζοπαίχτης ο Ηλίας Καρελλάς θα αναβιώσει το θέατρο σκιών στο κέντρο της Πλάκας, κοντά στον τόπο όπου ανέβαζε παραστάσεις του Καραγκιόζη για πολλές δεκαετίες ο Γιώργος Χαρίδημος.

Το θέατρο σκιών, μία παράδοση 150 χρόνων, καταφέρνει και κρατάει ζωντανό τον λαϊκό πολιτισμό μας, χαρίζοντας το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους με τις περιπέτειες του. Σκοπός των παραστάσεων είναι όχι μόνο η διασκέδαση μικρών και μεγάλων αλλά και η αναβίωση αυτής της ξεχωριστής τέχνης.

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

PLATO

Φιλοσοφικός Περίπατος στην Ακαδημία Πλάτωνος συντροφιά με τον Παύλο Καλλιγά, Καθηγητή φιλοσοφίας & Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και τον Νικήτα Σινιόσογλου, Διδάκτορα φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Cambridge & συγγραφέα.

Οι καταξιωμένοι στο χώρο της φιλοσοφίας, ο καθηγητής Παύλος Καλλιγάς και ο ερευνητής Νικήτας Σινιόσογλου θα είναι οι δύο συνομιλητές και οικοδεσπότες σ' ένα ιδιαίτερο Φιλοσοφικό Περίπατο στον κήπο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μια περιπατητική συζήτηση για την φιλοσοφία, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Ο περίπατος θα κλείσει, όπως και στα φιλοσοφικά συμπόσια με τη συνοδεία αρχαίας ελληνικής μουσικής, με τον μουσικό Νίκο Ξανθούλη, ο οποίος με την αρχαία λύρα του θα αυτοσχεδιάσει πάνω στις κλίμακες του Πλάτωνα.
Ο περίπατος θα ξεκινήσει από την είσοδο Τιμαίου & Αλεξάνδρειας.

Η Ακαδημία Πλάτωνος υπήρξε η αρχαιότερη και η σημαντικότερη από τις φιλοσοφικές σχολές της αρχαίας Αθήνας. Είναι σημαντικό να γνωρίσουν οι σύγχρονοι Αθηναίοι την ιστορία και τη δράση της σχολής στον χώρο όπου λειτούργησε, καθώς και μερικά πράγματα για τη σημασία της πλατωνικής φιλοσοφίας από την αρχαιότητα ως και σήμερα" έχει πει ο Παύλος Καλλιγάς για τη συμμετοχή του.

Για δηλώσεις συμμετοχής για όλες τις εκδηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ