ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κίνα: Πρωτοστατεί ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση με πόλεις δάση

Κίνα: Πρωτοστατεί ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση με πόλεις δάση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πάνω από 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Κίνα, μία χώρα θύμα του άκρατου καταναλωτισμού δηλώνει πανέτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με όποιον τρόπο μπορεί. 

Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης "Πόλης-Δάσος" στον κόσμο, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και να γίνει η χώρα πιο "πράσινη" με την αρχιτεκτονική να είναι σύμμαχος σε έναν αγώνα για καλύτερη ζωή.

Η νέα μητρόπολη των 30.000 κατοίκων θα ανοικοδομηθεί στο Λιουζού, στην επαρχία Γκουανγκσί, σε μια έκταση 1,75 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις όχθες του ποταμού Λιουτζάνγκ.

Πρόκειται για κοινό πρότζεκτ του ιταλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Steffano Boeri Architetti Milan που έφερε στο τραπέζι το masterplan και της Shanghai Tongyan Architectural and Planning Design Company.

Η "Πόλη-Δάσος Λιουζού" θα φιλοξενήσει 40.000 δέντρα και σχεδόν 1 εκατομμύριο φυτά (από περισσότερα των 100 φυτικά είδη). Η βλάστηση θα καλύψει κάθε κτίσμα και εκτιμάται ότι θα απορροφά 10.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 57 τόνους ρύπων τον χρόνο.

Επιπλέον, θα δίνει σχεδόν 900 τόνους οξυγόνου. Θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα συνδέεται με ηλεκτροκίνητο τρένο με την πόλη Λιουζού. Η ολοκλήρωσή της τοποθετείται εντός του 2020.

milan

Το πρότζεκτ αυτό δεν είναι η πρώτη δραστηριοποίηση του μιλανέζικου αρχιτεκτονικού γραφείου στην"πράσινη αρχιτεκτονική".

Πριν τρία χρόνια, ολοκλήρωσε στο Μιλάνο την κατασκευή του "Κάθετου Δάσους" ήτοι δύο πύργοι, ύψους 110 και 76 μέτρων αντιστοίχως, οι οποίοι καλύπτονται από περισσότερα από 20.000 φυτά.

Στην Πόλη Δάσος τα μεταφορικά μέσα της πόλης θα είναι σταθερής τροχιάς και ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης ενεργειακή αυτονομία της πόλης. Οι εργασίες θα έχουν ξεκινήσει μέχρι το 2020.

Αυτό το αστικό περιβάλλον είναι ο ορισμός του "νέου, πράσινου life style" που πρέπει να καθιερωθεί στον κόσμο.

China unveils plans for world's first pollution-eating 'Forest City'

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ