Σε δημοπρασία επιστολή της Τζέιν Όστιν
Πηγή: WIKIPEDIA

Η Τζέιν Όστιν έγραψε κάποτε ότι ένα γερό εισόδημα είναι η καλύτερη συνταγή για την ευτυχία. Σήμερα, μια επιστολή της που απευθυνόταν στην ανιψιά της μπορεί να χαρίσει την ευτυχία στον πωλητή της, αφού βγαίνει σε δημοπρασία.

Η επιστολή αυτή, στην οποία η Όστιν χαρακτηρίζει "ανιαρό" το μυθιστόρημα μιας σύγχρονής της, θα βγει σε δημοπρασία την Τρίτη στο Λονδίνο από τον οίκο Sotheby's και εκτιμάται ότι θα πουληθεί έναντι 80-100.000 λιρών. Παραλήπτρια της επιστολής ήταν η Άννα Λεφρόι, η μεγαλύτερη κόρη του Τζέιμς Όστιν, ενός από τους αδελφούς της συγγραφέως.

Η Τζέιν Όστιν αναφέρεται στο "απείρως κουραστικό και ανιαρό" γοτθικό μυθιστόρημα "Λαίδη Μακλέρν, το θύμα της κακοήθειας" που είχε γράψει η σύγχρονή της Ρέιτσελ Χάντερ.

"Είναι πολύ ενδιαφέρον να έχουμε μια επιστολή της Τζέιν Όστιν όπου μιλά για το γράψιμο, για μυθιστορήματα, για τα μυθιστορήματα κάποιου άλλου, γιατί δεν το κάνει συχνά στα κείμενά της", εξήγησε ο Γκάμπριελ Χίτον, ο διευθυντής του τμήματος χειρογράφων και βιβλίων του οίκου Sotheby's.

Οι επιστολές γράφτηκαν στις 29-30 Οκτωβρίου 1812, όταν η συγγραφέας του "Υπερηφάνεια και Προκατάληψη" ήταν στο λογοτεχνικό αποκορύφωμά της. Ανήκαν ανέκαθεν στην οικογένειά της και δεν είχαν προταθεί για πώληση ποτέ στο παρελθόν.

Η Όστιν παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής και διάφορα αναμνηστικά που την αφορούν πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές. Το 2011 το παλαιότερο σωζόμενο χειρόγραφό της, το προσχέδιο ενός βιβλίου που δεν εκδόθηκε ποτέ, πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 993.250 λιρών (περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ).

Διαβάστε επίσης