ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο καλλιτέχνης με τις προτομές σούπερ ηρώων (pics)

Ο καλλιτέχνης με τις προτομές σούπερ ηρώων (pics)
leocaillard.com

Το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον του Λεό Καγιάρ (Leo Caillard) στο να συνυφαίνει το καινούργιο με το ιστορικό είναι έντονο και εντυπωσιακό.

Στο παρελθόν, ο Γάλλος φωτογράφος σε συνεργασία με τον ίδιας εθνικότητας art director Αλεξίς Περσανί είχε «ντύσει» αγάλματα από την κλασική συλλογή του Λούβρου με μοδάτα ρούχα, χρησιμοποιώντας το photoshop.

Αυτή τη φορά έστρεψε το βλέμμα του στους «σούπερ ήρωες», παραδειγματικές φιγούρες δύναμης και θάρρους της ποπ κουλτούρας. Και αναρωτήθηκε γιατί αυτές οι φιγούρες να μην αξίζουν μιας προτομής!

Ο Καγιάρ υπονομεύει τη λειτουργία της προτομής. Παραδοσιακά, οι προτομές –αν εξαιρέσουμε ιστορικά πρόσωπα– είναι ήρωες, θεοί, ημίθεοι της κλασικής περιόδου: ο Δίας, ο Ηρακλής, η Αθηνά. Όμως, «μια μέρα, οι ήρωες των καιρών μας μπορεί να γίνουν προτομές και να μείνουν στην αιωνιότητα» λέει με νόημα ο Λεό Καγιάρ.

Έτσι, ο Μπάτμαν, ο Σούπερμαν, ο Σπάιντερμαν, ο Άιρον Μαν, ο Κάπτεν Αμέρικα και ο Φλας μένουν στην ιστορία ως πέτρινες προτομές και τοποθετούνται σε ένα εκθεσιακό χώρο, περιστοιχιζόμενοι από κλασικές φιγούρες. Ψηφιακή τέχνη που μετατρέπει στοιχεία της ποπ κουλτούρας σε έργα τα οποία αναμένουν την είσοδό τους σε μουσείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ