ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Σημαία της Δύσης» του Τζον Τζέραρντ από διοξείδιο του άνθρακα

Η «Σημαία της Δύσης» του Τζον Τζέραρντ από διοξείδιο του άνθρακα
johngerrard.net

Ίχνη καπνού που βγαίνουν από το πάνω μέρος ενός ιστού σχηματίζουν μια σημαία η οποία μεταβάλλεται συνεχώς: αυτός είναι ο τρόπος που διάλεξε ο Ιρλανδός καλλιτέχνης Τζον Τζέραρντ (John Gerrard) για να αναδείξει τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η ταινία που ετοίμασε ο Τζέραρντ δεν παρουσιάζει μια εγκατάσταση. Είναι εικονική προσομοίωση, παντοτινής διάρκειας.

Το σκηνικό είναι το Spindletop, ένα μεγάλο πεδίο άντλησης αργού πετρελαίου που ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, στο Τέξας. Αρχικά, η ημερήσια παραγωγή εκεί ανερχόταν στα 100.000 βαρέλια. Το Spindletop ήταν συνώνυμο με το πετρελαϊκό μπουμ στο Τέξας. Τώρα, είναι μια χέρσα έκταση.

Ο Τζέραρντ ονόμασε την ταινία του «Σημαία της Δύσης» και θέλει να υπογραμμίσει τη διαφορά μεταξύ του τότε και του σήμερα. «Μια από τις πιο σημαντικές κληρονομιές του 20ου αιώνα δεν είναι μόνον η πληθυσμιακή έκρηξη ή τα καλύτερα επίπεδα διαβίωσης, αλλά και τα εξαιρετικά αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Μια νέα σημαία προσπαθεί να δώσει εικόνα σ' αυτό το νέο αέριο, σ' αυτόν τον διεθνή κίνδυνο, να του δώσει έναν τρόπο απεικόνισης. Μ' αρέσει να τη σκέφτομαι σαν μια σημαία για ένα νέο είδος παγκόσμιας τάξης» εξηγεί ο Ιρλανδός καλλιτέχνης.

Για να συμπέσει με την Ημέρα της Γης, τον περασμένο Απρίλιο η ταινία του Τζον Τζέραρντ προβλήθηκε σε μια μεγάλη οθόνη στην αυλή του Somerset House, στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια της προβολής, η κατασκευασμένη εικόνα ενημερωνόταν συνεχώς με τις πιο τελευταίες φωτογραφικές λήψεις. Κατά συνέπεια, ο θεατής μπορούσε να παρακολουθεί την ανατολή και δύση του ηλίου την ακριβή ώρα, και να παρατηρεί τις εναλλαγές φωτός και σκιάς κατά τη διάρκεια της μέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ