ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα ...αλλιώς, μέσα από τα γραμματόσημά της

Η Βόρεια Κορέα ...αλλιώς, μέσα από τα γραμματόσημά της
CNNi

Με δύο «πολεμικά» γραμματόσημα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών γιόρτασε φέτος την επέτειο του Πολέμου της Κορέας καθώς και το «μήνα κατά της ιμπεριαλιστικής Αμερικής» η Βόρεια Κορέα.

Απεικονίζοντας πυραύλους να έχουν 'κλειδώσει' στο στόχαστρο το Καπιτώλιο και γροθιές να καταστρέφουν την αμερικανική στρατιωτική μηχανή, τα γραμματόσημα συνεχίζουν την ...παράδοση σ' αυτό το ύφος της Πιονγιάνγκ.

1

Στο κατάλογο online των βορειοκορεάτικων ταχυδρομείων συμπεριλαμβάνονται πάνω από 70 διαφορετικές θεματικές κατηγορίες γραμματοσήμων. Πιο συνηθισμένες -η «επαναστατική ιστορία» και «ο σεβαστός σύντροφος Kim Jong-un», λιγότερο αναμενόμενες -τα μανιτάρια, το σκάκι, τα οστρακόδερμα. Οι φιλοτελιστές έχουν προσέξει επίσης και το έντονο ενδιαφέρον για ...χαριτωμένα γατάκια.

Ανέξοδη πηγή εισόδων

Έχοντας ως προτεραιότητα τις προτιμήσεις των συλλεκτών διεθνώς, η Πιονγιάνγκ έχει μετατρέψει τα γραμματόσημα σε σταθερή πηγή εισόδων σύμφωνα με τον καθηγητή ασιατικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της British Columba, Ross King. Όπως λέει:

3

Στην πλειοψηφία τους οι συλλέκτες ελκύονται από τα γραμματόσημα με πολιτικό μήνυμα. Μάλιστα, στη δεκαετία του '80 οι βορειοκορεάτες είχαν φιλοτεχνήσει γραμματόσημα με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα διότι πίστευαν πως οι Βρετανοί φιλοτελιστές ενδιαφέρονταν για την αγορά τους.

Βόρεια Κορέα - ΗΠΑ: και όμως ...μοιάζουν

Σύμφωνα με τον Ross King, η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στο ίδιο σημείο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τη βιομηχανία γραμματοσήμων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν ακόμη ένα παράδειγμα χώρας που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη υπηρεσία ταχυδρομείων για να αντλήσει χρήματα. Οι δύο χώρες μοιάζουν ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα».

Και τούτο διότι τα γραμματόσημα απαιτούν ελάχιστο κόστος παραγωγής ενώ αποφέρουν μεγάλα κέρδη, εξηγεί ο Δανός συλλέκτης, Willem van der Bijl.

Τα ...κινέζικα βορειοκορεάτικα γραμματόσημα

Η παγκόσμια αγορά γραμματοσήμων αλλάζει συνεχώς και τα σχέδια της Βόρειας Κορέας εξελίσσονται μαζί της ώστε τα γραμματόσημα της Πιονγιάνγκ να συνεχίζουν να έχουν ζήτηση και απήχηση. Στόχος της πλέον είναι οι Κινέζοι, λέει ο King.

«Σήμερα, κανένας στην Ευρώπη ή στη Βόρεια Αμερική δε συλλέγει γραμματόσημα. Πλέον αυτά επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν την Κίνα επειδή οι δημιουργοί τους γνωρίζουν πως γι αυτά ενδιαφέρεται οι κινέζοι φιλοτελιστές».

21

Υπολογίζεται πως στην Κίνα ο αριθμός των φιλοτελιστών φτάνει τα 20 εκατομμύρια.

Ο Van der Bijl, πάντως, δεν είναι σίγουρος ότι τα... 'κινέζικα' βορειοκεράτικα γραμματόσημα θα 'περπατήσουν' όπως εκτιμά η Πιονγιάνγκ. Όπως λέει:

Τα γραμματόσημα αντανακλούν την ιστορία μιας χώρας. Δεν πιστεύω πως είναι ιδιαίτερα σοφό να εκδίδεις γραμματόσημα με θέματα που αφορούν άλλες χώρες.

Μια ενδιαφέρουσα επισήμανση κάνει ο King. Μπορεί η τέχνη να μιμείται τη ζωή, λέει, και αυτό εν πολλοίς να ισχύει και στη περίπτωση της Βόρειας Κορέας, όμως:

Παρότι μπορείς να αποκωδικοποιήσεις την πολιτική κατεύθυνση ή την κομματική γραμμή 'διαβάζοντας' τα βορειοκορεάτικα γραμματόσημα, αυτά δεν προσφέρονται για πολιτικές προβλέψεις.

Με πληροφορίες από: North Korea's postage stamps offer an alternative look into the country

ΔΗΜΟΦΙΛΗ