ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Το graffiti του Banksy το πιο αγαπημένο έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Βρετανία: Το graffiti του Banksy το πιο αγαπημένο έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο μυστηριώδης street artist Banksy κατάφερε να νικήσει τoν Τζον Κόνσταμπλ και τον Τζόζεφ Μάλορντ Ουίλιαμ Τέρνερ σε δημοφιλία.

Το graffiti του διάσημου καλλιτέχνη του δρόμου Banksy το οποίο δείχνει ένα μικρό κορίτσι την ώρα που αφήνει ελεύθερο ένα μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς, αναδείχθηκε το έργο τέχνης που προτιμούν περισσότερο οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και διεξήχθη σε δείγμα 2.000 ερωτηθέντων.

"Το κοριτσάκι με το μπαλόνι" που ο βρετανός καλλιτέχνης αποτύπωσε με στένσιλ πάνω στην πρόσοψη ενός καταστήματος στο Σόρντιτς, μια συνοικία του ανατολικού Λονδίνου, το 2002, ήρθε πρώτο στην κατάταξη ανάμεσα στα 20 καλύτερα βρετανικά έργα τέχνης.

Το γκράφιτι αφαιρέθηκε από τον τοίχο του μαγαζιού και πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2014 αντί 500.000 στερλινών (σχεδόν 560.000 ευρώ).

BANKSY

Η ελαιογραφία "Το κάρο του σανού" του Τζον Κόνσταμπλ (1821) κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ ακολουθεί τρίτος ο πίνακας "The Singing Butler" (1992) του Τζακ Βετριάνο.

Το λάδι σε καμβά "Τhe Fighting Temeraire" (1839) του Τζόζεφ Μάλορντ Ουίλιαμ Τέρνερ, που παρουσιάζει ένα πολεμικό πλοίο που ρυμουλκείται στον Τάμεση, έρχεται τέταρτο στις προτιμήσεις των Βρετανών.

Eπιπλέον στον κατάλογο με τα 20 καλύτερα βρετανικά έργα τέχνης περιλαμβάνονται τρία εξώφυλλα δίσκων: αυτό του δίσκου "Sgt Pepper" των Beatles του εικαστικού Πίτερ Μπλέικ, αυτό του "Dark Side of the Moon" των Pink Floyd που σχεδίασαν η ομάδα τέχνης Hipgnosis και ο Τζoρτζ Χάρντι και το εξώφυλλο του "Never Mind the Bollocks" των Sex Pistols που φιλοτέχνησε ο Τζέιμι Ριντ.

Σε άρθρο της η The Guardian βρήκε το αποτέλεσμα "λυπηρό & ενδεικτικό της βλακείας του έθνους". "O Banksy κάνει ένα είδος τέχνης ανάλογο με ένα Tweet. Aυτό που βλέπεις, αυτό είναι. Αυτό μας αξίζει;" αναρωτιέται ο κριτικός τέχνης Jonathan Jones.

Ακολουθεί ολόκληρη η λίστα

NEVER

1. Banksy, Balloon Girl

2. John Constable, The Hay Wain

3. Jack Vettriano, The Singing Butler

4. JMW Turner, The Fighting Temeraire

5. Antony Gormley, The Angel of the North

6. L S Lowry, Going to the Match

7. John William Waterhouse, The Lady of Shalott

8. Peter Blake, Sgt Pepper album cover

9. Hipgnosis and George Hardie, Dark Side of the Moon album cover

10. George Stubbs, Mares and Foals

11. Thomas Gainsborough, Mr and Mrs Andrews

12. John Everett Millais, Ophelia

13. Andy Goldsworthy, Balanced Rock Misty

14. David Hockney, A Bigger Splash

15. Bridget Riley, Movement in Squares

16. Anish Kapoor, Arcelor Mittal Orbit

17. Stik, A Couple Hold Hands in the Street

18. Maggi Hambling, Scallop

19. Henry Moore, Reclining Figure

20. Jamie Reid, Never Mind the Bollocks album cover

ΔΗΜΟΦΙΛΗ