ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα ίχνη του Καζαντζάκη έως τις 10 Αυγούστου

Στα ίχνη του Καζαντζάκη έως τις 10 Αυγούστου
Ο Νίκος Καζαντζάκης φοιτητής της Νομικής Σχολής, στην Αθήνα. 1904. Από τις Εκδόσεις Καζαντζάκη (kazantzakispublications.org)

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 18 Φεβρουαρίου 1883, Παρασκευή, ημέρα των ψυχών. Η γριά μαμή "τον φούχτωσε στα χέρια της, τον πήγε στο φως και τον κοίταξε καλά καλά, σαν να ’βλεπε λες μυστικά σημάδια απάνω του, τον σήκωσε αψηλά κι είπε: “Ετούτο το παιδί, να μου το θυμηθείτε, μια μέρα θα γίνει δεσπότης” (Αναφορά στον Γκρέκο, σελ.75).

Τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα του πνεύματος θα ανακαλύψουν όσοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα για ομογενείς "Στα ίχνη του Καζαντζάκη" που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών από σήμερα έως τις 10 Αυγούστου στην Κρήτη.

Ειδικότερα, με βάση το πρόγραμμα που εντάσσεται στις δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και την ανακήρυξη του 2017 ως έτος Καζαντζάκη, ομογενείς θα ξεναγηθούν στην Κνωσό, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην Τύλισσο και στα Μάλια.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στο Δίκταιο 'Αντρο, τόπο γέννησης του Δία και έμπνευσης του μεγάλου συγγραφέα, τον οποίο επισκεπτόταν συχνά κατά την παραμονή του στο Κράσι, μαζί με την γυναίκα του Γαλάτεια, τον Βάρναλη, και την Έλλη Αλεξίου.

Μάλιστα, εκεί είναι προγραμματισμένο να λάβει αύριο χώρα, στο Καμπάνειο Ίδρυμα ,στις 7:00 μ.μ., παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των υφυπουργών Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και Παιδείας Κώστα Ζουράρι, μινωικό δρώμενο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη.

Σε αυτό θα ακουστούν αποσπάσματα του μεγάλου συγγραφέα για την αρχαία Κρήτη με παράλληλη αναπαράσταση των τελετών που περιγράφει στα βιβλία του.

kazantza

Η αγάπη του Νίκου Καζαντζάκη για τον Μινωικό Πολιτισμό είναι γνωστή μέσα από τα έργα του. Εκεί ο μεγάλος συγγραφέας περιγράφει το διαχρονικό μεγαλείο του αρχαίου μινωικού πολιτισμού, την κρητική γη και τους ανθρώπους της" αναφέρει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης, ο οποίος έχει εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών τον συντονισμό των ειδικών αυτών δράσεων και εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους δήμους Ηρακλείου, Αρχανών, Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου και Μαλεβιζίου.

(Όρθιοι, από αριστερά:) Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι αδελφές του Αναστασία και Ελένη. (Καθήμενοι:) Ο αδελφός της μητέρας του, Αντώνης Χριστοδουλάκης και η μητέρα του Μαρία. (Καθήμενοι μπροστά:) Τα εξαδέλφια του Άννα και Γεώργιος, τέκνα του Αντώνη Χριστοδουλάκη. Φωτογραφία αρχείου από τις Εκδόσεις Καζαντζάκη

Τόσο στα βιβλία του "Τα παλάτια της Κνωσού" όσο και στην αναφορά στον "Γκρέκο" αλλά κυρίως στην "Οδύσσεια" του, ο Καζαντζάκης τοποθετεί τους ήρωες όπως τον Οδυσσέα, με κεντρικό φόντο την Κρήτη και τον Μινωικό Πολιτισμό, υπογραμμίζει ο κ. Πλευράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ