ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η δεύτερη φωτογραφία του Billy the Kid έχει υψηλή αξία

Η δεύτερη φωτογραφία του Billy the Kid έχει υψηλή αξία
Billy the Kid Courtesy of Randy Guijarro

Ένας συλλέκτης στην Καλιφόρνια δείχνει να είναι έτοιμος να αποκομίσει 5 εκατ. δολάρια, όταν πριν 5 χρόνια είχα πληρώσει μόλις 2 δολάρια για μία φωτογραφία. Μόνο που η συγκεκριμένη αποδείχθηκε πως ήταν η δεύτερη του παράνομου του γουέστ Billy the Kid.

Η...τενεκεδένια φωτογραφία που χρονολογείται το 1878 απεικονίζει τον ίδιον τον Μπιλ και μέλη της συμμορίας του να πάιζουν κροκέ έξω από κτίριο κάπου στην πολιτεία του Λίνκολν στο Νέο Μεξικό, σύμφωνα με το Kagin's Inc., την εταιρεία που πιστοποίησε την αυθεντικότητα της φωτογραφίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε μετά από κάποιον γάμο.

Ο συλλέκτης Randy Guijarro είπε στο ΚSEE, θυγατρική του CNN ότι η απόκτηση της εικόνας ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής.

"Είχα μόνο μερικά δολάρια, βρήκα τρεις φωτογραφίες που μου άρεσαν και από τις τρεις την παλιότερη από ντενεκέ, στην πραγματικότητα την πέταξα πάλι πίσω στο κουτί", είπε στον σταθμό. Είπε όμως ακόμα πως άκουσε μια φωνή στο κεφάλι του να τον προτρέπει να την κρατήσει όπως και έκανε.

Από τότε, η φωτογραφία αποδείχθηκε αυθεντική από έναν ειδικό στις φωτογραφίες και έναν ειδικό στην αναγνώριση προσώπων ο οποίς μάλιστα έχει δουλέψει για την NSA (National Security Agency) και το FBI.

Μία προσεκτική κοντινή ματιά, σύμφωνα με τους ειδικούς, δείχνει πως η παλιά τενεκεδένια εικόνα είναι του γνωστού παράνομου με την ταραχώδη και σχεδόν μυθική ζωή και των μελών της συμμορίας του, τους Ρυθμιστές (regulators). Παίζουν κροκέ στην πολιτεία του Λίνκολν στο Νέο μεξικό το 1878.

Ο Billy the Kid, επίσης γνωστός ως Henry McCarty και William Bonney είναι μία από τις πλέον γνωστές φιγούρες της αμερικανικής δύσης. Είναι συγχρόνως λαϊκός ήρωας και παράνομος στον οποίον χρεώνονται τουλάχιστον οκτώ φόνοι.

"Η ιστορική σημασία της φωτογραφίας με τους υπόλοιπους παράνομους αλλά και πολίτες του Λίνκολν στην πραγματικότητα είναι ανεκτίμητη. Είναι ίσως το πιο "απόλυτο" κομμάτι της δυτικής Αμερικής που έχουμε δει ποτέ", είπε ο Donald Kagin, ιδιοκτήτης της Kagin.

Η εταιρεία εκτίμησε τη φωτογραφία στα 5 εκατ. δολάρια. Η άλλη γνωστή φωτογραφία του Μπιλ πουλήθηκε για 2.3 εκατ. δολάρια το 2011 σε δημοπρασία. Η προσπάθεια να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά της θα είναι το θέμα προσεχούς ντοκιμαντέρ του National Geographic.

By Michael Pearson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ