ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Παίζοντας με τη φωτιά»: Ο Τσέχος καλλιτέχνης που δημιουργεί πορτρέτα με τη φλόγα (pics)

«Παίζοντας με τη φωτιά»: Ο Τσέχος καλλιτέχνης που δημιουργεί πορτρέτα με τη φλόγα (pics)
Reuters/David W Cerny

Ο Τσέχος καλλιτέχνης Ladislav Vlna αντί για πινέλο έχει ως εργαλείο του ένα φλογοβόλο και με αυτό, δημιουργεί μοναδικούς πίνακες που αλλάζουν... μορφή ανάλογα  με τον φωτισμό του χώρου.

Ως κάμβα έχει μεταλλικούς πίνακες πάνω στους οποίους δημιουργεί κυρίως πορτρέτα ή φιγούρες.

Ο 40χρονος καλλιτέχνης χαράζει την επιφάνεια, που είναι από χάλυβα, -ένα υλικό που χρησιμοποιείται παντού: από την αρχιτεκτονική και τη ναυπηγική μέχρι την κατασκευή χειρουργικών εργαλείων- και έπειτα λειαίνει τα χαρακτηριστικά.

Capture4

Στη συνέχεια, περνάει τον πίνακα με το φλογοβόλο και έτσι δημιουργούνται μοναδικοί χρωματισμοί, με την εικόνα να αλλάζει αποχρώσεις, οι οποίες επηρεάζονται από την θερμοκρασία.

Capture

«Ζωγραφίζω με τη φωτιά αντί το πινέλο. Έτσι μπορώ να "βγάζω" από τον χάλυβα διάφορα χρώματα, με θερμότητα και φωτιά», λέει ο ίδιος στο πρακτορείο Reuters.

Η εμφάνιση κάθε πίνακα είναι ξεχωριστή γιατί επηρεάζεται από το φως που αντανακλάται στην επιφάνεια του μετάλλου.

Capture2

«Ο ίδιος πίνακας, στον ίδιο χώρο, έχει διαφορετική όψη το πρωί και διαφορετική το βράδυ καθώς ο φωτισμός αλλάζει», σημειώνει ο ίδιος.

Το κάθε έργο του παίρνει εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ενώ η τιμή για κάποια από αυτά ξεπερνά τα 8.000 ευρώ. Ο ίδιος ξόδεψε 15 χρόνια από τη ζωή του για να τελειοποιήσει την τεχνική του, έχοντας κάνει πολλές δοκιμές και λάθη κατά το παρελθόν.

Capture3

Ο Ladislav Vlna, εκτός από τους "πύρινους" πίνακες του, ζωγραφίζει και υδατογραφίες, δημιουργεί γλυπτά και παρουσιάζει παιδικά βιβλία.

(Φωτογραφίες: Reuters/David W Cerny)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ