ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tous au Restaurant: Το γαστρονομικό γεγονός της Γαλλίας μας ανοίγει την όρεξη

Tous au Restaurant: Το γαστρονομικό γεγονός της Γαλλίας μας ανοίγει την όρεξη

Τι είναι γ​αστρονομία; "Είναι η βαθιά γνώση όλων όσων αφορούν στη διατροφή του ανθρώπου" ξεκαθάρισε ήδη από τον 18ο αιώνα ο Γάλλος γαστρονόμος Σαβαρέν (Jean Anthelme Brillat-Savarin) και τα λόγια του έχουν εντυπωθεί στον κοινό νου των πολιτών της χώρας που ανέδειξε την τέχνη της επιλογής, της παρασκευής, του σερβιρίσματος και της απόλαυσης της εκλεκτής τροφής σε επιστήμη.

Στο πέρασμα του χρόνου η απόλαυση της γεύσης δεν φθάρθηκε, γιγαντώθηκε. Στη χώρα όπου έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της γαστρονομίας ο γάμος της Αικατερίνης των Μεδίκων με τον μέλλοντα βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκο Β', το 1533 (κατά την άφιξή της στη Γαλλία έφερε μαζί της από τη Φλωρεντία ένα επιτελείο μαγείρων, που μεταφύτεψε την εκλεκτική παράδοση της Ιταλικής Αναγέννησης στη Γαλλία) η γιορτή της γεύσης επιστρέφει.

Η 7η γαστρονομική διοργάνωση "Tous au Restaurant (Όλοι στο Εστιατόριο)" αρχίζει τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 1η Οκτωβρίου. Στη διάρκεια των δύο εβδομάδων το κοινό καλείται να ανακαλύψει τα ωραιότερα εστιατόρια της Γαλλίας και όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του μαέστρου της γεύσης, Alain Ducasse.

Aπό το 2010 μια πανδαισία ηδονών

duca

Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo και ο Alain Ducasse στο εστιατόριο Aux Lyonnais στα πλαίσια της γαστρονομικής γιορτής της Γαλλίας (πηγή Facebook).

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2010 από τον πολυβραβευμένο σεφ Ducasse βασίζεται σε μία μόλις αρχή. Με την αγορά ενός γεύματος ένα ίδιο γεύμα προσφέρεται δωρεάν, αρκεί να έχει προηγηθεί ηλεκτρονική κράτηση σε ένα από τα περισσότερα από 1.000 εστιατόρια στη Γαλλία που μετέχουν στη διοργάνωση.

Ο θεσμός αυτός επιτρέπει σε όλο και περισσότερο κόσμο να γνωρίσει σεφ, παραγωγούς και οινοποιούς, να ανακαλύψει εκ νέου την ποικιλία, τη δημιουργικότητα, τη δυναμική των εστιατορίων και μέσω των εργαστηρίων γαστρονομίας, διάφορες σπεσιαλιτέ.

Το 2015 και 2016 ανάδοχος της διοργάνωσης ήταν η τηλεοπτική και ραδιοφωνική παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής και κριτικός γαστρονομίας Ζουλί Αντριέ. Το 2016 είχαν δημιουργηθεί εφήμερα εστιατόρια κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

"Ο καλεσμένος σας δικός μας καλεσμένος"

MARS

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να δοκιμάσουν την κουζίνα υπέροχων εστιατορίων που έχουν τιμηθεί με αστέρια Michelin, σύγχρονων μπριστό νέων ταλαντούχων σεφ ή ακόμη τα πιάτα σε μπιραρίες με την ίδια υπόσχεση: "ο καλεσμένος σας είναι καλεσμένος μας".

Οι chef συνθέτουν ένα ειδικό μενού και για το ένα που αγοράζει ο πελάτης, προσφέρεται ένα ίδιο δωρεάν στον συνοδό του.

Το 2016, 600.000 άνθρωποι έκαναν κράτηση σε ένα από τα 1.200 ρεστοράν που μετείχαν στη διοργάνωση.

Το 2017 οι φιλοδοξίες είναι μεγαλύτερες καθώς αναμένεται η συμμετοχή 1.400 και πλέον εστιατορίων ώστε να δεχθούν όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Bon Appétit!

TOUS2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ