ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τραμπ, Πούτιν, Άσαντ: Οι ηγέτες του κόσμου πρόσφυγες για Σύρο καλλιτέχνη

Τραμπ, Πούτιν, Άσαντ: Οι ηγέτες του κόσμου πρόσφυγες για Σύρο καλλιτέχνη

"Θέλω να τους δώσω πίσω την ανθρωπιά τους" δήλωσε ο Σύρος καλλιτέχνης Αμπντάλα αλ Ομάρι, πρόσφυγας ο ίδιος στο Βέλγιο για τα διαφορετικά ηγετικά πορτρέτα που φιλοτέχνησε. Ο 31xρονος καλλιτέχνης που έφυγε από τη Δαμασκό το 2011 για μια δεύτερη πατρίδα αναφέρεται στο έργο του με τίτλο "Τhe Vulnerability Series" (Οι Σειρές Αδυναμίας) που εκτίθεται στο Ντουμπάι προκαλώντας σε σκέψεις και διάλογο για το ρόλο όλων στην ανθρωπιστική, προσφυγική κρίση του 21ου αιώνα. 

Στη σειρά πινάκων ζωγραφικής ο Ομάρι απεικονίζει τους μεγάλους ηγέτες του κόσμου, Ντόναλντ Τραμπ, Άνγκελα Μέρκελ, Μπαράκ Ομπάμα, Βλαντίμιρ Πούτιν & Μπασάρ αλ Άσαντ ως πρόσφυγες.

"Το να είσαι πρόσφυγας είναι σαν να έχεις ένα καινούργιο εξόγκωμα στο σώμα σου, με το οποίο δεν έχεις καμία σχέση, και θα μείνει έως την τελευταία μέρα, οπότε καλύτερα να το χειριστείς" δήλωσε, στο CNN, ο Σύρος καλλιτέχνης.

Ο Πρόεδρος Τραμπ αναπαρίσταται σαν πρόσφυγας που κρατά στα χέρια του ένα παιδάκι. Στην πλάτη του, τα υπάρχοντα του κι ένα υπνόστρωμα, στο δεξί του χέρι κρατά μια φωτογραφία της οικογένειάς του.

Ο Πούτιν απεικονίζεται ως ένας άστεγος, ενώ ο Άσαντ είναι μέχρι τη μέση στο νερό με ένα χάρτινο καραβάκι να έρχεται να τον σώσει.

Σε έναν άλλο πίνακα, με τίτλο "Η ουρά" ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί κι ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, περιμένουν σε μια ατέλειωτη σειρά ανθρώπων να τους δοθεί κάτι να φάνε.

"Κατά κάποιο τρόπο, ο στόχος μου μετατοπίστηκε από το να εκφράσω τον θυμό μου, σε μια πιο ζωντανή επιθυμία να αφοπλίσω τις φιγούρες μου, να τους απεικονίσω εκτός της θέσης ισχύος που έχουν" εξομολογήθηκε ο αλ Ομάρι.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ