ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tα Béjart γιορτάζουν τον Maurice!

Tα Béjart γιορτάζουν τον Maurice!

Τα θρυλικά Μπαλέτα Béjart της Λωζάνης γιορτάζουν τα 30 χρόνια από την δημιουργία τους και τιμούν την επέτειο των 10 χρόνων από την απουσία του κορυφαίου χορογράφου και ένθερμου φιλέλληνα Maurice Béjart σε δύο μαγικές βραδιές στο Ηρώδειο, την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου.

Τα περίφημα Μπαλέτα Béjart θα παρουσιάσουν ένα μεγαλειώδες αφιέρωμα με τις εμβληματικές χορογραφίες του αείμνηστου Maurice Béjart, του ανθρώπου που έκανε τον χορό προσιτό στο ευρύ κοινό και τον ανάδειξε στην υπέρτατη τέχνη του 20ου αιώνα. Οι 50 χορευτές του μπαλέτου θα απογειώσουν τους θεατές σε μια αξέχαστη παράσταση - πραγματική γιορτή του χορού.

Από την ίδρυσή τους, το 1987, τα Μπαλέτα Béjart της Λωζάνης αποτελούν σημείο αναφοράς στον κόσμο του χορού. Ο ίδιος ο Maurice Béjart επέλεξε ως διάδοχό του το Gil Roman, ο οποίος, μετά το θάνατο του Δασκάλου, ανέλαβε την ομάδα και έκτοτε συνεχίζει την καλλιτεχνική της αριστεία.

BBL Bejart fete Maurice 2

Ο Maurice Béjart επιδίωξε να ανοίξει τον κόσμο του μπαλέτου σε ένα ευρύτερο κοινό. Με το ίδιο όραμα συμπλέουν ο Gil Roman και οι χορευτές του, δίνοντας σε όλον τον κόσμο παραστάσεις και υποστηρίζοντας παράλληλα φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Χορογράφος για 20 χρόνια, ο Gil Roman, διατηρεί το έργο του Maurice Béjart και προσθέτει νέες χορογραφικές δημιουργίες στο ρεπερτόριο της ομάδας.

t ’M et variations...

Χορογραφία: Gil Roman
Μουσική, ζωντανά στην σκηνή: Citypercussion - Thierry Hochstätter & jB Meier
// soundtrack: Nick Cave & Warren Ellis
Κοστούμια: Χένρι Νταβίλα
Φωτισμοί: Dominique Roman
Πρώτη παράσταση: Beaulieu Theatre, Λωζάνη - 16 Δεκεμβρίου 2016

BBL Bejart fete Maurice 3

Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του Maurice Bejart, ο διάδοχός του ο Gil Roman παρουσιάζει μία νέα παράσταση για τα Béjart Ballet Lausanne. Με τη νέα αυτή δημιουργία, η οποία ανοίγει τους εορτασμούς της 30ης επετείου των BBL, ο καλλιτεχνικός διευθυντής υπογράφει ένα μπαλέτο όπου οι κινήσεις γίνονται λόγια που απευθύνονται στον Maurice. Σας να ξεφυλλίζεις εικονογραφημένες σελίδες, ξετυλίγονται οι οικείες σχέσεις πάνω στην σκηνή. t ’M et variations... είναι μια σειρά παραλλαγών για την Αγάπη και την εσωτερική αναγκαιότητα για το Χορού. Μια συναρπαστική χορογραφία, το χρονικό μιας εορταστικής ημέρας γεμάτης χρώματα και αριστοτεχνικές κινήσεις. Ένα θέαμα καθαρών αισθήσεων. Αξιοσημείωτο και μαγευτικό!

BBL Bejart fete Maurice 4

Béjart fête Maurice

Χορογραφία: Maurice Béjart
Σκηνική προσαρμογή: Gil Roman
Μουσική: Beethoven, Webern, Heuberger, Rossini, Le Bars, παραδοσιακή εβραϊκή, ινδική, αφρικανική μουσική και μουσική των Πυγμαίων
Κοστούμια: Henri Davil
Φωτισμοί: Dominique Roman
Πρώτη παράσταση: Beaulieu Theatre – Λωζάνη, 16 Δεκεμβρίου 2016

«Έχω συγκεντρώσει μια σειρά αποσπασμάτων, ακριβώς όπως προετοιμάζουμε μια γιορτή ή όπως συνθέτουμε ένα ρεσιτάλ τραγουδιών, μία θεαματική γιορτή , μια ανάλαφρη συνάντηση» - Gil Roman

Το 2017 σηματοδοτεί την 30ή επέτειο από τη δημιουργία των Μπαλέτων Béjart της Λωζάνης και τη 10η επέτειο από το θάνατο του Maurice Béjart. Με την ευκαιρία αυτή, ο διάδοχός του ο Gil Roman και η ομάδα του παρουσιάζουν μια μοναδική παράσταση. Μια σειρά από ντουέτα με εμβόλιμα αποσπάσματα χορογραφιών του Maurice Béjart. Η παράσταση Béjart fête Maurice είναι μία ανάλαφρη ραψωδία, μία γιορτή, ένα τελετουργικό. Ντουέτα με γυμνά πόδια, ντουέτα σε πουέντ, εύγλωττοι χαρακτήρες, διάσημα ή άγνωστα αποσπάσματα: όλα αφηγούνται μια εποχή, έναν καλλιτέχνη, τον Maurice Béjart, ο οποίος ονειρευόταν πολύ, σκεφτόταν πλατιά και δεν φοβόταν να αγκαλιάζει!

BBL Bejart fete Maurice Credit Gregory Batardon 1

O Gil Roman επανένωσε τα αποσπάσματα συνθέτοντας ένα ρεσιτάλ, μια εορταστική παράσταση, μια ευτυχή συνάντηση! Αυτά τα «θραύσματα» των μπαλέτων γιορτάζουν την ανθρωπιά του Bejart! Δεν πρόκειται για μία ανθολογία, ούτε για μια επίσημη εκδήλωση, αλλά για ένα θέαμα που αντικατοπτρίζει την απόλυτη ευχαρίστηση του χορού!

Maurice Béjart

Από τα Ballets de l'Etoile στο Παρίσι το 1955 μέχρι τη δημιουργία των Béjart Ballet Lausanne το 1987. Ο χορογράφος που σημάδεψε το χορό για πάντα.

Ο Maurice Béjart γεννήθηκε στη Μασσαλία την 1η Ιανουαρίου του 1927. Ξεκινά τη σταδιοδρομία του στο Vichy το 1946, συνεχίζει με τη Janine Charrat, τον Roland Petit και στο Λονδίνο ως μέλος του Διεθνούς Μπαλέτου. Κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στη Σουηδία με το μπαλέτο Cullberg (1949), ανακαλύπτει τους πόρους του χορογραφικού εξπρεσιονισμού. Στο Παρίσι, αποκτά εμπειρία ως χορογράφος με έργα του σε συνθέσεις του Chopin αλλά και με την υποστήριξη του κριτικού Jean Laurent. Από δω και στο εξής ο χορευτής γίνεται και χορογράφος.

Το 1955, όντας αντισυμβατικός και καινοτόμος, επιβεβαιώνεται με τη χορογραφία του Symphonie pour un homme seul, που παρουσιάζεται από την ομάδα του Les Ballets de l'Etoile. Το 1960 ο Maurice Béjart εγκαινιάζει στις Βρυξέλλες την διεθνή ομάδα του Le Ballet du XXe Siècle, με την οποία περιοδεύει σε όλον τον κόσμο παρουσιάζοντας τα αριστουργήματά του: Boléro (1961), Messe pour le temps présent (1967) και L'Oiseau de Feu (1970).

BBL BejartfeteMaurice Credit Ilia Chkolnik 1

Το 1987, το Le Ballet du XXe Siècle μετονομάζεται σε Béjart Ballet Lausanne και ο σπουδαίος χορογράφος εγκαθίσταται στην Ολυμπιακή πρωτεύουσα. Το 1992, αποφασίζει να περιορίσει τα μέλη της ομάδας του σε περίπου τριάντα χορευτές με στόχο να «επανακτήσει την ουσία του καλλιτέχνη» και ιδρύει το Ecole-Atelier Rudra Béjart. Μεταξύ των πολυάριθμων μπαλέτων αυτής της ομάδας συγκαταλέγονται τα: Le Mandarin merveilleux, King Lear - Prospero, À propos de Shéhérazade, Ballet for Life, MutationX, La Route de la soie, Le Manteau, Enfant-Roi, La Lumière des eaux και Lumière.

Εκτός από τις σκηνοθεσίες του (La Reine verte, Casta Diva, Cinq Nô modernes, A-6-Roc), τις όπερες του (Salomé, La Traviata και Don Giovanni) και τις ταινίες του (Bhakti, Paradoxe sur le comédien ...) ο Maurice Béjart έχει επίσης δημοσιεύσει πολλά βιβλία (μυθιστορήματα, αναμνήσεις, προσωπικό ημερολόγιο κ.α.). Το 2007, την παραμονή των ογδοηκοστών γενεθλίων του, ο χορογράφος δημιουργεί το La Vie du danseur racontée par Zig et Puce, ενώ παράλληλα εργάζεται για το τελευταίο του έργο Le Tour du Monde en 80 minutes. O Maurice Béjart απεβίωσε στη Λωζάνη στις 22 Νοεμβρίου 2007.

BBL tMetvariations credit gregory batardon 1

GIL ROMAN

O Gil Roman πριν γίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Ballet Béjart Lausanne ερμήνευσε ως χορευτής για περισσότερα από τριάντα χρόνια τα πιο γνωστά μπαλέτα του Maurice Bejart.

Μετά από πολυετή εκπαίδευση δίπλα στους Marika Besobrasova, Rosella Hightower και José Ferran, ο Gil Roman το 1979 εντάχθηκε στην ομάδα Le Ballet du XXe Siècle του Maurice Béjart. Το 2007 ο Maurice Béjart όρισε το Gil Roman ως διάδοχό του και καλλιτεχνικό διευθυντή, ως άξιο συνεχιστή του.

Από το 1995, η χορογραφική του δουλειά είναι πλούσια με πολυάριθμες δημιουργίες: L'habit ne fait pas le moine, Reflexion sur Béla, Echographie d'une baleine, Casino des Esprits, Aria, Syncope, Lau ou sont les oiseaux, έργο που παρουσιάστηκε ως παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών στη Σαγκάη. Μετά από αυτήν την παραγωγή το 2013, έχουν προστεθεί ακόμα πέντε έργα στο ρεπερτόριο των BBL: 3 Danses pour Tony, Kyôdaï, Tombées de la dernière pluie, Impromptu... and t ‘M et variations..., που παρουσιάστηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2016, ανοίγοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις του 2017 για την 30ή επέτειο από τη δημιουργία του BBL και δέκα χρονιά από το θάνατο του Maurice Béjart.

BBL tMetvariations credit gregory batardon 2

Η χορευτική καριέρα του Gil Roman, που ξεπερνά τα 40 χρόνια, τιμήθηκε το 2005 με το βραβείο Danza & Danza του καλύτερου χορευτή για την ερμηνεία του ως Jacques Brel στο Brel et Barbara. Το 2006, το φόρουμ χορού του Μονακό του απένειμε το βραβείο Nijinsky.

Το 2014, το Vaud State Foundation for Culture απένειμε στον Gil Roman το βραβείο πολιτιστικής ευαισθητοποίησης και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους έλαβε το ειδικό βραβείο από το φεστιβάλ τέχνης της Σαγκάης για τη δουλειά του στη χορογραφία του Maurice Béjart The Ninth Symphony. Στις 15 Μαΐου 2015, στο θέατρο KKL στη Λουκέρνη του δόθηκε το βραβείο Maya Plisetskaya 2015 κατά τη διάρκεια μιας ειδικής βραδιάς στη μνήμη της μεγάλης χορεύτριας, η οποία είχε πεθάνει λίγες εβδομάδες πριν. Στις 29 Μαΐου 2015, ο Gil Roman έλαβε τα διακριτικά του ιππότη του Εθνικού Τάγματος Αξίας (Chevalier dans l'ordre national du Merite) από τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ελβετία, την Αυτού Εξοχότητα κ. René Roudaut. Mε αυτό το διάσημο βραβείο τιμάται η καριέρα, η πολιτισμική επιρροή και το δημιουργικό πνεύμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

Capture

INFO

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Κυριακή 17 & Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ώρα έναρξης: 21.00

TΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Φοιτητικά/Ανέργων: 25€

Άνω Διάζωμα: 35€

Γ Ζώνη: 50€

Β Ζώνη: 65€

A Ζώνη: 85€

Διακεκριμένη Ζώνη: 100€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

viva.gr, artinfo.gr, 2109213310, 11876, Media Markt,
Seven Spots, Reload, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

www.bejart.ch

ΔΗΜΟΦΙΛΗ