ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος Κούνδουρος: παρατείνεται η έκθεση προς τιμήν του στη Μυτιλήνη

Νίκος Κούνδουρος: παρατείνεται η έκθεση προς τιμήν του στη Μυτιλήνη

Τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη και το έργο του θα υπενθυμίζει σε όλους έως τις 30 Οκτωβρίου η μεγάλη έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων από τη ζωή και τη δημιουργική πορεία του Νίκου Κούνδουρου στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας στη Λέσβο.

Η έκθεση περιλαμβάνει 100 φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους από το έργο του σκηνοθέτη, ενώ σε έξι μεγάλες προθήκες εκτίθενται μικρότερες φωτογραφίες, εικαστικά έργα, αποκόμματα εφημερίδων, αλλά και σημειώματα και προσωπικά αντικείμενα, που αποτυπώνουν μία καλλιτεχνική πορεία 60 χρόνων.

Στον χώρο της έκθεσης προβάλλεται, σε διαρκή επανάληψη, ταινία με αποσπάσματα από τις ταινίες του Νίκου Κούνδουρου.

Η ανθρωπολόγος Μαρία Καραμητσοπούλου, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση σημειώνει πως "η έκθεση βλέπεται στο σύνολό της σαν μία σύνθεση ντοκουμέντων, έργων, εικόνων, αρχείων και προσωπικών αντικειμένων που σκιαγραφούν τον ανυπότακτο Κουνδουρικό κόσμο".

koundouros3

Αντλώντας τα θέματά του από την πληγή της Μακρονήσου, τον εμφύλιο, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα ταραγμένα χρόνια της χούντας, τη βία και την τρομοκρατία που συνοδεύουν τα τέλη του 20ου αιώνα, θέλησε -όπως λέει ο ίδιος- "να σπάσει την αδιαφορία του θεατή", προκαλώντας κραδασμούς της σκέψης. Αγέρωχος μέσα στον διασαλεμένο ετούτο κόσμο προχώρησε με μία αλλοτινή περπατησιά, δημιουργώντας πρακτικές ελευθερίας. Και μέχρι το τέλος της ζωής του, ακούραστα παρών στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, εξακολούθησε να δημιουργεί" πρόσθεσε.

Διοργανωτής της έκθεσης είναι η Πολιτιστική Εταιρεία "Αρχιπέλαγος", της οποίας ο εκλιπών διετέλεσε πρόεδρος από την ίδρυσή της έως τον θάνατό του.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από τις 10:00 έως τις 20:00, καθημερινά, εκτός Δευτέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ