ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί η Όντρεϊ Χέπμπορν πουλάει ακόμη

Γιατί η Όντρεϊ Χέπμπορν πουλάει ακόμη

Η απάντηση είναι δωρική και δεδομένη. Ο μύθος της Όντρεϊ Χέπμπορν είναι ακόμη και σήμερα ευπώλητος και κερδοφόρος γιατί η star του Χόλιγουντ ήταν η επιτομή της κομψότητας και του ανθρωπισμού συνοδευόμενα από λάμψη και ταλέντο. Αυτό αποδεικνύει η πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Christie's που συγκέντρωσε περισσότερα από 5,3 εκατομμύρια ευρώ με τα προσωπικά αντικείμενα της μούσας του Ζιβανσί, Χέπμπορν, να έχουν πλέον νέους ιδιοκτήτες.

Με περισσότερες από 600.000 στερλίνες για το σενάριο της ταινίας "Πρόγευμα στο Τίφανις", η δημοπρασία της προσωπικής συλλογής της 'Οντρεϊ Χέπμπορν απέφερε 4,6 εκατομμύρια στερλίνες (5,3 εκατομμύρια ευρώ) στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ο οίκος. Η πώληση αυτή που αποφασίστηκε από τα παιδιά της ηθοποιού θα συνεχιστεί μέσω διαδικτύου έως τις 4 Οκτωβρίου μετά τη φυσική πώληση που διήρκησε σχεδόν 10 ώρες χθες, Τετάρτη.

"Όλα ήταν μέσα στην αποθήκη του σπιτιού μας στην Ελβετία. Η μητέρα μου δεν ήταν συλλέκτρια αλλά κρατούσε ορισμένα κομμάτια για συναισθηματικούς λόγους γιατί αυτά τής έφερναν αναμνήσεις", είχε εξηγήσει πριν από τη δημοπρασία ο Λούκα Ντότι, ο ένας από τους δυο γιους του ινδάλματος του Χόλιγουντ που πέθανε το 1993 σε ηλικία 63 ετών.

Συνολικά, δημοπρατήθηκαν περίπου 500 προσωπικά αντικείμενα που ανήκαν στη βρετανίδα ηθοποιό, γεννημένη στο Βέλγιο, από πατέρα τραπεζίτη και μητέρα μέλος της ολλανδικής αριστοκρατίας.

Ανάμεσά τους, η βαλίτσα με την οποία φέρεται να αποβιβάστηκε η Χέπμπορν στο Λονδίνο το 1948 για να δοκιμάσει την τύχη της ως ηθοποιός και τα πρωτότυπα σενάρια στα οποία υπήρχαν τα ιδιόχειρα σχόλιά της, όπως αυτό του θρυλικού "Breakfast at Tiffany's" (1961) ή του "Charade" ("Ραντεβού στο Παρίσι") (1963).

Ωστόσο, η γκαρνταρόμπα της ηθοποιού, που διακρινόταν για την κομψότητά της, ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τα μαύρα φορέματά της, τις πολύχρωμες μπαλαρίνες, τα φουλάρια της και τα γυαλιά ηλίου.

tiffa

Το πρωτότυπο σενάριο του "Πρόγευμα στο Τίφανις" ήταν αυτό που σφράγισε τη δημοπρασία της Τετάρτης. Κατακυρώθηκε στις 632.750 στερλίνες (721.800 ευρώ) καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η τιμή του κυμαινόταν από 60.000 έως 90.000 στερλίνες. Τα μέρη του σεναρίου που αφορούσαν τον ρόλο της Χόλυ Γκολάιτλι, που υποδύθηκε η Χέπμπορν, ήταν σημειωμένα με τιρκουάζ μελάνι που χρησιμοποιούσε η ηθοποιός, ορισμένες λέξεις ήταν υπογραμμισμένες με μπλε στιλό ή με μολύβι.

audrey1

Το σενάριο για την ταινία "My Fair Lady" ("Ωραία μου Κυρία"), το 1964, πωλήθηκε 206.250 στερλίνες (235.000 ευρώ). Το τελευταίο κομμάτι της ημέρας, ένα βραχιόλι Tiffany του τέλους της δεκαετίας του 1980, δώρο του σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ, στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση: "Είστε η έμπνευσή μου, για πάντα" πωλήθηκε 332.750 στερλίνες (379.700 ευρώ). Η αρχική εκτίμηση ήταν από 3.000 έως 5.000 στερλίνες.

Η οικογένεια της ηθοποιού κράτησε διάφορα προσωπικά της αντικείμενα, όπως τα βραβεία της και κυρίως το 'Οσκαρ που απέσπασε το 1954 για την ερμηνεία της στην ταινία "Roman Holiday" ("Διακοπές στη Ρώμη").

audrey

H Xέπμπορν στο φακό του Philippe Halsman (1906-1979), Iταλία, 18 Ιουλίου 1955/ @Christies

ΔΗΜΟΦΙΛΗ