ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια διάκριση: Με ασυνόδευτες ελπίδες η Ελληνίδα Ραφίκα Σάουις κέρδισε τη Νορβηγία του Ίψεν

Παγκόσμια διάκριση: Με ασυνόδευτες ελπίδες η Ελληνίδα Ραφίκα Σάουις κέρδισε τη Νορβηγία του Ίψεν

Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που κανείς δεν θέλει να θυμάται πολύ, η προσφυγική κρίση γίνεται έμπνευση και αφορμή για να αναδυθεί στο θεατρικό σανίδι το ταλέντο της Ελληνίδας Ραφίκα Σάουις. Η Σάουις κέρδισε μία από τις σημαντικότερες διεθνείς θεατρικές διακρίσεις, τη διεθνή υποτροφία Ibsen Scholarship φέρνοντας στη Νορβηγία τα ασυνόδευτα όνειρα ελπίδας με το αφήγημα "Europeana".

H θεατρική πρόταση της ομάδας "Ζλαπ" που ίδρυσε το 2015 η Ραφίκα Σάουις δικαιώθηκε με το "βραβείο καλύτερης προτεινόμενης σκηνοθεσίας και δραματουργίας".

Το "Europeana" μεταφέρει τον σκηνικό χώρο του "Μικρού Έγιολφ" του Ίψεν -έργο στο οποίο τίθεται υπό αμφισβήτηση η ανθρώπινη ευθύνη- στα ελληνικά νησιά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που διέσχισαν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα εμπόλεμων και αφιλόξενων περιοχών και εντέλει αποβιβάστηκαν, μέσα από σαθρά πλεούμενα, στις ακτές των νησιών του Αιγαίου.

Το υλικό που χρησιμοποιεί η πρόταση προέρχεται από μαρτυρίες 150 παιδιών εξ αυτών, τα οποία ηχογράφησε στη Μυτιλήνη η Ραφίκα Σάουις και γύρω από το οποίο "πλέκεται" η βραβευμένη πλέον παράσταση.

Η δραματουργία που προτείνω δεν έχει να κάνει με την τραγωδία και το ταξίδι των παιδιών, τη νομοθεσία γύρω από την ασφάλεια τους, πώς να μη μείνουν στον δρόμο, γιατί μ΄ αυτό ασχολούνται όλοι και νομίζω αναπαράγει έναν πόνο που παραμένει ανείπωτος και βουβός" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ραφίκα Σάουις. "Η καλλιτεχνική πρόταση η δική μου έχει να κάνει με τα όνειρα των παιδιών, πώς βλέπουν τον κόσμο αύριο. Τα παιδιά αυτά είναι σαν τα δικά μας. Το ταξίδι τους έχει επαναληφθεί και σε εμάς, στον Εμφύλιο και σε άλλες χώρες. Είναι κι αυτά παιδιά του δυτικού πολιτισμού, έχουμε το ίδιο σύστημα κοινωνικών αξιών, μοιραζόμαστε τον ίδιο κυβερνοχώρο. Προσπάθησα να μη μείνω στην θεατρικότητα του έργου του Ίψεν, αλλά στην πολιτική του γραφή" πρόσθεσε.

Η Ελλάδα στο σανίδι

EUROPEANA

Στο σκεπτικό της βράβευσης η κριτική επιτροπή υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα "βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας κρίσιμης μάχης στην άμυνα των αρχών της ελευθερίας, της ανοιχτής κοινωνίας και της ανθρωπότητας. Είναι αξιοσημείωτο ότι πρόκειται για τις αξίες στις οποίες βασίζεται το οικοδόμημα της ενωμένης Ευρώπης". Ο κόσμου του θεάτρου αναρωτιέται μαζί με όλους: ποιες είναι οι αρχές της ελευθερίας και της ανθρώπινης ευθύνης;

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου 2017, στην γενέθλια πόλη του Ίψεν, το Σκίεν της Νορβηγίας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ