ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυλαία για το AegeanDocs 5, τη γιορτή πολιτισμού του Βορείου Αιγαίου

Αυλαία για το AegeanDocs 5, τη γιορτή πολιτισμού του Βορείου Αιγαίου
Facebook/Aegeandocs

Ξεκινά την Κυριακή 1η Οκτωβρίου το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs 5 με την ταινία «Stringless» του Άγγελου Κοβότσου, και κεντρικό σύνθημα «Ζήσε, Νοιώσε, Απόλαυσέ το!».Το AegeanDocs αποτελεί μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που ξετυλίγεται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μια γιορτή πολιτισμού κι ένα φόρουμ διαλόγου και προβληματισμού, που πραγματοποιείται στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο, την Ικαρία ως τους Φούρνους και τις Οινούσσες και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου.

Η ταινία «Stringless» αφορά τη δημιουργική πορεία και τις ζωές των μελών του ομώνυμου γυναικείου πολυφωνικού συγκροτήματος από τη Θεσσαλονίκη. Η προβολή θα γίνει την στις 20:30, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.Περισσότερες από 70 ταινίες σε πρώτη προβολή στο κοινό του Φεστιβάλ, 48 σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα και 20 ταινίες μικρού μήκους σε παγκόσμια πρεμιέρα συνθέτουν τη συλλογή του AegeanDocs 5 2017.

Τον θεσμό, που μετρά ήδη πέντε χρόνια ζωής, συμπληρώνουν μια σειρά εκδηλώσεων. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Κώστας Σπυρόπουλος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «Ο κόσμος δεν παρακολουθεί μόνο τις ταινίες αλλά και τη διοργάνωση 27 παράλληλών event που είναι συζητήσεις με σκηνοθέτες, διεξαγωγή εργαστηρίων - σεμιναρίων με ξένους ειδικούς για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, ενώ για πρώτη φορά φέτος καθιερώνουμε το Βραβείο Κοινού για τον καλύτερο νέο δημιουργό από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ».

Η διοργάνωση ξεκίνησε το 2013 ως μια ιδέα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την οποία αγκάλιασε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και σταδιακά αναπτύχθηκε. «Σήμερα συνδιοργανωτές είναι η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου. Δηλαδή, όλοι οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, οι πνευματικοί και μορφωτικοί φορείς των νησιών είναι στην ουσία παραγωγοί του Φεστιβάλ», συμπληρώνει ο ίδιος.

Εκτός από την πληθώρα των ταινιών, η πλειοψηφία των οποίων παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, εντυπωσιακά αυξημένη είναι και η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών: 42 καλεσμένοι (12 ξένοι και 30 Έλληνες δημιουργοί) έρχονται στο Φεστιβάλ για να συζητήσουν με το κοινό τις ταινίες τους. Αναλογικά με την αύξηση του αριθμού των ταινιών αυξήθηκαν και οι αίθουσες προβολών του Φεστιβάλ. «Ενώ όταν ξεκινήσαμε είχαμε μία αίθουσα σε κάθε νησί, φέτος έχουμε μόνο στη Λέσβο επτά αίθουσες, τρεις στη Χίο, δύο στη Σάμο και από μια αίθουσα στα υπόλοιπα νησιά», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπυρόπουλος.

Όσο για την ανταπόκριση του Φεστιβάλ, λέει ότι «έχει φανατικό κοινό. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στις προβολές από την Αθήνα, αλλά και από τη Σμύρνη απέναντι, γιατί φιλοξενούμε ταινίες και από την Τουρκία» δίνοντας με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση τον συμμετοχικό χαρακτήρα του φεστιβάλ.

Στο φετινό φεστιβάλ υποβλήθηκαν 447 προτάσεις που από το εξωτερικό ενώ προκρίθηκαν ταινίες από χώρες όπως η Αργεντινή, η Κίνα, οι ΗΠΑ, ο Καναδά, το Κονγκό και φυσικά από την Ευρώπη.

Το Φεστιβάλ από την ίδρυσή του είναι διαγωνιστικό. Απονέμονται τέσσερα βραβεία, το Βραβείο Καλύτερου Ξένου Ντοκιμαντέρ (αξίας 1.000 ευρώ), το Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (αξίας 1.000 ευρώ), το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (αξίας 500 ευρώ) και το Βραβείο Νέου Δημιουργού από το Βόρειο Αιγαίο (αξίας 500 ευρώ), το οποίο φέτος θα δοθεί με ψηφοφορία του κοινού. Τέλος, οι 70 ταινίες που θα προβληθούν είναι οργανωμένες σε 6 μεγάλα αφιερώματα (100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, Εκπαίδευση, Δικαιώματα των Γυναικών, Μνήμη-Ιστορία, Αθλητισμός και Προσφυγικό). Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ