ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Nόμπελ Λογοτεχνίας: Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο «διάδοχος» του Μπομπ Ντίλαν

Nόμπελ Λογοτεχνίας: Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο «διάδοχος» του Μπομπ Ντίλαν

Η σουηδική Ακαδημία θα αποκαλύψει την Πέμπτη το όνομα του συγγραφέα που θα βραβευθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας, ουσιαστικά τον διάδοχο του Μπομπ Ντίλαν που δίχασε με την αμφίσημη στάση του απέναντι στη διάκριση του πολλούς. 

"Η σουηδική Ακαδημία αποφάσισε να ανακοινώσει το όνομα του βραβευθέντα με Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, στις 13:00 (14:00 ώρα Ελλάδας)" αναφέρει στην ιστοσελίδα της η σουηδική Ακαδημία που θέλει να αποτινάξει από επάνω της την αμφιλεγόμενη επιλογή του Μπομπ Ντίλαν, του μουσουργού που προκάλεσε αμηχανία με τη μακρά σιωπή του πριν αποδεχθεί τη βράβευση του πέρσι.

Την Πέμπτη τα 18 μέλη της επιτροπής θα γυρίσουν τη σελίδα Ντίλαν, μια επιλογή που εκλήφθηκε από ορισμένους ακαδημαϊκούς ως αμφιλεγόμενη. Όχι μόνο ο Αμερικανός ήταν ο πρώτος μουσικός ο οποίος έλαβε το βραβείο αυτό, αλλά χρειάστηκε και πολλές εβδομάδες προτού σχολιάσει το γεγονός για να σνομπάρει στη συνέχεια την τελετή απονομής των βραβείων.

Φέτος οι σουηδικοί λογοτεχνικοί κύκλοι στοιχηματίζουν για έναν πιο συναινετικό υποψήφιο. "Φέτος δεν θα πρέπει να περιμένουμε εντυπωσιασμούς και εκπλήξεις" λέει ο Κλέμενς Πόλινγκερ, κριτικός της εφημερίδας Svenska Dagbladet.

BobDylanNobel 1476359135 640x640

Προβλέψεις

Ωστόσο οι προβλέψεις παραμένουν πάντα ένα στοίχημα. Τα ονόματα των Ντον ΝτεΛίλο (Ηνωμένες Πολιτείες) και της Μάργκαρετ Άτγουντ (Καναδάς), του Άδωνι (Γαλλία/Λίβανος/Συρία), του Χαρούκι Μουρακάμι (Ιαπωνία) και του Νγκούγκι γουά Θιόνγκο (Κένυα) επανέρχονται συχνά.

Μπορούν να προστεθούν επίσης οι Γιαν Λιάνκε (Κίνα), Άμος Οζ και Ντέιβιντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Κλαούντιο Μάγκρις (Ιταλία), Ισμαήλ Κανταρέ (Αλβανία) και Μισέλ Ουελμπέκ (Γαλλία), αλλά ο δαφνοστεφής συγγραφέας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και ένας εντελώς άγνωστος.

Φέτος κάθε βραβείο Νόμπελ θα συνοδεύεται από εννέα εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 937.000 ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ