ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγγελική Λύσσα: «Η οργανοποιία είναι το πάντρεμα επιστήμης και τέχνης»

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Η τέχνη της οργανοποιίας και ιδιαίτερα η οργανοποιία λαϊκών ή παραδοσιακών οργάνων ήταν για χρόνια ένα «αντροκρατούμενο» επάγγελμα. Τα τελευταία χρόνια αυτή η παράδοση έχει αρχίσει να σπάει και πολλές κοπέλες μπαίνουν στο επάγγελμα και καταξιώνονται.

Η οργανοποιία είναι μια τέχνη, ή καλύτερη, ένα πάντρεμα επιστήμης και τέχνης όπως λέει η Αγγελική Λύσσα, μια νεαρή οργανοποιός από τη Θεσσαλονίκη που τα τελευταία χρόνια έχει μετακομίσει στο Λιτόχωρο όπου και έφτιαξε το εργαστήριό της.

Με το CNN Greece την επισκεφθήκαμε στο Λιτόχωρο όπου ζει και εργάζεται και μας μίλησε για τις προσπάθειές της να κάνει τελικά αυτό που αγαπά περισσότερο και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε σε αυτή την πορεία.

Παράλληλα, όμως, θα μας δείξει και πως κατασκευάζει ένα μουσικό όργανο από το μηδέν και θα μιλήσει για κάποια από τα μυστικά της τέχνης της. Η ειδικότητά της είναι τα αχλαδόσχημα παραδοσιακά όργανα, λαούτα διαφόρων κατηγοριών, ούτια κ.α επειδή ακριβώς αγαπά αυτή τη μουσική αλλά και γιατί θεωρεί πως τα συγκεκριμένα όργανα δεν έχουν εξερευνηθεί πολύ κατασκευαστικά, παίρνουν πολλές βελτιώσεις και ο οργανοποιός μπορεί να τους δώσει μια προσωπική ταυτότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ