ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

85 χρόνια από τη γέννηση του Έλβις: Η ζωή του σε εικόνες

85 χρόνια από τη γέννηση του Έλβις: Η ζωή του σε εικόνες
AP Photo

Στις 8 Ιανουαρίου 1935, γεννιέται στο Τουπέλο του Μισισίπι ο Έλβις Άαρον Πρίσλεϊ, ο άνθρωπος που επηρέασε όσο κανείς τη σύγχρονη μουσική. Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε το 1954, όταν έκανε την πρώτη του ηχογράφιση στην εταιρεία Sun Studios, ενώ το Νοέμβριο του 1956 έκανε και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο.

Είναι ο πιο επιτυχημένος εμπορικά καλλιτέχνης στην ιστορία της ηχογραφημένης μουσικής, με μια καριέρα που κράτησε μόλις 20 χρόνια, μερικά από αυτά ανενεργά.

Παντρεύτηκε την Πρισίλα Μπολιέ, την οποία γνώρισε στη Γερμανία, όταν υπηρετούσε εκεί τη στρατωτική του θητεία. Απέκτησαν μια κόρη, τη Λίζα Μαρί και χώρισαν πέντε χρόνια αργότερα.

Παρά τις επιτυχίες και ιδιαίτερα μετά το διαζύγιο του το 1973, άρχισε να γίνεται απόμακρος και να παίρνει συνεχώς βάρος, ενώ μάχονταν και με την εξάρτηση του στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην εμφάνιση του αλλά και στην απόδοσή του. Συνέχισε, όμως, τις συναυλίες για τα επόμενα χρόνια. Το 1977 τον βρήκε καρικατούρα του εαυτού του. Πολλές συναυλίες δεν δόθηκαν καθόλου, ενώ δεν ήταν λίγες αυτές στις οποίες το ηχητικό αποτέλεσμα ήταν κάτω του μετρίου. Έκανε την τελευταία του ζωντανή εμφάνιση στην Ιντιανάπολη, στις 26 Ιουνίου 1977.

Στις 16 Αυγούστου 1977, βρέθηκε από τη μνηστή του, Τζίντζερ Όλντεν, πεσμένος στο πάτωμα στο σπίτι του στο Μέμφις. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Baptist Memorial, όπου στις 3:30 μ.μ. ανακοινώθηκε ο θάνατος του, σε ηλικία 42 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ