ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Design: Η σοβιετική αρχιτεκτονική εμπνέει τη δημιουργία αντικειμένων οικιακής χρήσης

Design: Η σοβιετική αρχιτεκτονική εμπνέει τη δημιουργία αντικειμένων οικιακής χρήσης
Nikita Anokhin

Από τη βιομηχανική αρχιτεκτονική που απαντιόταν πολύ συχνά στη Σοβιετική Ένωση εμπνέεται ο Ρώσος ντιζάινερ Nikita Anokhin για τα οικιακά είδη του: φωτάκια νυκτός και κασπώ.

Khrushchyovka ονομάζονταν τα φτηνά συγκροτήματα κατοικιών από τσιμέντο ή τούβλο, τα οποία εμφανίστηκαν στη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ ήταν ο Νικίτα Χρουστσόφ - εξ ου και το όνομα με το οποίο έγιναν γνωστά.

Από συγκροτήματα Khrushchyovka αλλά και τα στρογγυλά κτήρια στην οδό Nezhinskaya στη Μόσχα, ο Nikita Anokhin εμπνεύστηκε τα κονστρουκτιβιστικού ύφους μικρά κασπώ του από τσιμέντο.

Τις δεκαετίες του 1970 και 1980, εμφανίστηκε μια νέα εκδοχή των Khrushchyovka, η οποία περιλάμβανε πολλές βελτιώσεις: μεγαλύτερα διαμερίσματα, εσωτερικά μπάνια, συστήματα κεντρικής θέρμανσης, ασανσέρ, συστήματα απόρριψης σκουπιδιών. Η εκδοχή αυτή άκουγε στο όνομα «Brezhnevka», πάλι από το όνομα του τότε γενικού γραμματέα του ΚΚΣΕ, Λεονίντ Μπρέσνιεφ.

Τα εμβληματικά συγκροτήματα Brezhnevka ήταν η πηγή έμπνευσης για τα από κόντρα πλακέ και τσιμέντο φωτάκια νυκτός του Anokhin, τα οποία έχουν πολλά πατώματα, με γωνιώδη μπαλκόνια και σειρές ψηλών παραθύρων.

Πίσω από αυτά, μικροσκοπικά πολύχρωμα LED φωτάκια φωτίζουν το κάθε διαμέρισμα και αποκαλύπτουν σε μικρογραφία σκηνές ζωής στο σπίτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ