ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το Καρναβάλι επιστρέφει στη γαλλική Ριβιέρα - Με βασικά θέματα την αναγέννηση και την επανασύνδεση

Το Καρναβάλι επιστρέφει στη γαλλική Ριβιέρα - Με βασικά θέματα την αναγέννηση και την επανασύνδεση
ΑP Photo

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας, στη γαλλική Ριβιέρα, καλλιτέχνες, άρματα, στολές και τεχνικοί βάζουν αυτές τις μέρες τις τελευταίες πινελιές, πανέτοιμοι για την επιστροφή του Καρναβαλιού.

Το 149ο Καρναβάλι της Νίκαιας ξεκινάει την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου και για τις επόμενες δύο εβδομάδες η Νίκαια θα είναι ένα από τα πιο πολύχρωμα και θορυβώδη μέρη στον πλανήτη.

Το θέμα του φετινού Καρναβαλιού είναι η «αναγέννηση». Και η επανασύνδεση των ανθρώπων μετά από δύο χρόνια απομόνωσης.

Η εταιρεία La Nouvelle Vague, η οποια προμηθεύει εδώ και 20 χρόνια με λουλούδια το Καρναβάλι, ανακοίνωσε, για παράδειγμα ότι φέτος, αντί να πετάξει τα λουλούδια στο κοινό, όπως κάνει παραδοσιακά, θα προσλάβει ανθρώπους για να τα δίνουν στα χέρια των θεατών.

«Θέλουμε να εκφράσουμε την επιθυμία μας να συνδεθούμε ξανά με τους ανθρώπους», λέει ο επικεφαλής του πρότζεκτ, «μετά από τόσο πόνο και θλίψη και πένθος, θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους λίγη χαρά».

Το Καρναβάλι της Νίκαιας είναι μέρος της μεσαιωνικής παράδοσης των ευρωπαϊκών καρναβαλιών και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, μετά από εκείνα της Βενετίας, του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Μάρντι Γκρα στη Νέα Ορλεάνη.

Παρά το γεγονός ότι -για να τιμήσει τις καταβολές του- το Καρναβάλι πάντα βάζει σε πρωταγωνιστικούς ρόλους το Βασιλιά και τη Βασίλισσα, οι Γάλλοι πολιτικοί δεν πρέπει να παραπονούνται. Φέτος τα γιγαντιαία κεφάλια τους θα ενσωματωθούν σε σώματα καβουριών...

«Τα καβούρια, όταν τα βάζεις μαζί στο ίδιο καλάθι πριν τα μαγειρέψεις, έχουν αυτή τη συνήθεια να στρέφονται το ένα εναντίον του άλλου με τις δαγκάνες τους», εξηγεί ο Πιέρ Ποβινιά, δέκατης τέταρτης γενιάς καρναβαλιστής.

Και μπορεί η Νίκαια να γιορτάζει την «επιστροφή στη ζωή» με το φετινό Καρναβάλι, αλλά η πρόσβαση στους εορτασμούς θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι μάσκες προστασίας θα είναι προτεινόμενες, αλλά όχι υποχρεωτικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ