ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το «Φεστιβάλ των Διδύμων» - Η παράξενη περίπτωση της πόλης Igbo-Ora στη Νιγηρίας

Το «Φεστιβάλ των Διδύμων» - Η παράξενη περίπτωση της πόλης Igbo-Ora στη Νιγηρίας
AP Photo/Sunday Alamba

Περίπου 70 χιλιόμετρα από το Λάγος, βρίσκεται το Igbo-Ora, μια πόλη 72,000 κατοίκων. Το Igbo-Ora κατοικείται από μέλη της φυλής Yoruba, στο οποίο ανήκει περίπου το 21% του πληθυσμού της Νιγηρίας.

Παρότι τα ακριβή στατιστικά είναι ασαφή, υπάρχει ένα γεγονός στο οποίο συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες: Στο Igbo-Ora ο αριθμός των διδύμων είναι ασυνήθιστα υψηλός. Πριν από δώδεκα χρόνια, όταν η κυβέρνηση οργάνωσε για πρώτη φορά ένα φεστιβάλ για να τους τιμήσει, εμφανίστηκαν σε αυτό περισσότεροι από 2.000. Και κάπως έτσι, η πόλη έχει ονομαστεί, η «παγκόσμια πρωτεύουσα των διδύμων».

Το φεστιβάλ ανέκαμψε φέτος, μετά την πανδημία και πλέον πήρε διεθνείς διαστάσεις, καθώς σε αυτό συρρέουν δίδυμοι απ' όλον τον κόσμο.

Στην κουλτούρα των Yoruba οι δίδυμοι θεωρούνται θεία δώρα, δυικές οντότητες που προστατεύονται από τα πνεύματα και έχουν μαγικές ιδιότητες.

Μπορεί οι δίδυμοι να έχουν σχεδόν υπερφυσικές ικανότητες στην κουλτούρα των Yoruba, αλλά αυτό ισχύει μόνο όταν ζουν και οι δύο. Εάν ο ένας πεθάνει, οι δυνάμεις χάνονται και ο άλλος μένει απροστάτευτος.

Συχνά οι γονείς ενός τέτοιου παιδιού πληρώνουν έναν «μάγο» για να φτιάξει ένα ξύλινο ομοίωμα του νεκρού παιδιού, το οποίο εκείνοι συνεχίζουν να προσέχουν σαν να είναι ένας ζωντανός άνθρωπος.

Αυτό που ισχύει για τους Yoruba είναι εντελώς ανάποδο απ’ όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Νιγηρία παρόλα αυτά: Άλλες φυλές θεωρούν τους δίδυμους κακό οιωνό και σε κάποιες περιπτώσεις τους δολοφονούν μετά τη γέννησή τους, ή τους αφήνουν σε ένα δωμάτιο μέχρι να πεθάνουν από πείνα.

Μέχρι τώρα δεν έχει εξηγηθεί επιστημονικά το γεγονός ότι σχεδόν κάθε οικογένεια στην πόλη έχει και ένα ζευγάρι διδύμων. Οι ίδιοι οι κάτοικοι, αλλά και κάποιοι ειδικοί, το αποδίδουν στις διατροφικές τους συνήθειες.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότεροι από τους δίδυμους είναι ομοζυγωτικοί, δηλαδή πανομοιότυποι μεταξύ τους. Και δείχνουν να το απολαμβάνουν...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ