ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Dance Fight Love Die»: To road movie για τον Μίκη Θεοδωράκη ξεκινά από τη Γερμανία

«Dance Fight Love Die»: To road movie για τον Μίκη Θεοδωράκη ξεκινά από τη Γερμανία

Ένα ιδιότυπο road movie γύρω από το σύμπαν του μεγάλου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ξεκινάει το ταξίδι τους στις μεγάλες οθόνες από τη Γερμανία. Η ταινία "Dance Fight Love Die" του Αστέρη Κούτουλα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του HOF στη Βαυαρία, που πραγματοποιείται φέτος από 24 έως 29 Οκτωβρίου.

Ο Αστέρης Κούτουλας ακολούθησε τον Μίκη για περίπου τριάντα χρόνια, από το 1987 έως το 2017: τρεις δεκαετίες γυρισμάτων, τέσσερις ήπειροι, εκατό τοποθεσίες, εξακόσιες ώρες φιλμ.

Η ταινία του περιέχει πολλές προσωπικές στιγμές τού σκηνοθέτη με τον Μίκη από αρχειακό υλικό και ντοκιμαντερίστικες λήψεις της κάμερας διανθισμένες με γκροτέσκ μυθοπλαστικά μέρη και προκλητικό χιούμορ.

Πρόκειται για μια ταινία "πάνω στην έμπνευση, τον έρωτα και τον θάνατο" σημειώνει ο Αστέρας Κουτούλας.

Ως παιδί πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου μεγάλωσα με τη μουσική του Θεοδωράκη. Η καλλιτεχνική Ελλάδα για μας τους Έλληνες της διασποράς ήταν πάντα η πατρίδα μας…. Ως καλλιτέχνης από το Βερολίνο είχα πάντα μπροστά στα μάτια μου το τείχος και τη χώρα του κανένα στην πλάτη μου. Η ταινία αυτή ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα" αναφέρει ο σκηνοθέτης.

H ταινία είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ (Hofer Dokumentarfilmpreis) "Granit" 2017.

MIKIS2

Ποιός είναι ο Αστέρης Κουτούλας

Ο Αστέρης Κούτουλας, γεννήθηκε το 1960 στη Ρουμανία, από Έλληνες, πολιτικούς εξόριστους, γονείς. Από το 1981 μετάφρασε στα γερμανικά πολυάριθμα έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, μεταξύ άλλων, ποίηση, δοκίμια και πεζογραφία των Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Εγγονόπουλου και την αυτοβιογραφία, αλλά και συγγράμματα του Μίκη Θεοδοράκη.

Το 1980 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο της οποίας παρήγαγε περίπου 40 CD με τη μουσική του και οργάνωσε πάνω από 150 συναυλίες σε όλον τον κόσμο. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και μουσικών έργων. Ως διευθυντής της εταιρίας του Asti Music οργάνωσε όχι μόνο πολλές παραγωγές Έλλήνων καλλιτεχνών (Φαραντούρη, Νταλάρας, Πασπαλά, Πρωτοψάλτη), αλλά και εμφανίσεις τους στην Ευρώπη, ενώ συμμετείχε και στη διοργάνωση συναυλιών μεγάλων διεθνών καλλιτεχνών, όπως, του Στινγκ, των Motοrhead, της Μερσέντες Σόσα, του Μάικ Όλντφιλντ, των Σκόρπιονς, του Ζουφλί Λιβανελί και πολλών άλλων. Υπήρξε σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε παραγωγές ταινιών ντοκιμαντέρ καθώς και δραματουργός σε θεατρικές παραστάσεις.

Το τελευταίο φιλμ του ήταν το "Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια" (Recycling Medea), το 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ