ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Έμινεμ: Γιατί η επίθεση του στον Τραμπ εκπυρσοκροτεί εναντίον του

Έμινεμ: Γιατί η επίθεση του στον Τραμπ εκπυρσοκροτεί εναντίον του

Από εχθές, όταν και δημοσιοποιήθηκε η επίθεση του Έμινεμ στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσα από τα μουσικά βραβεία της χιπ χοπ BET, το διαδίκτυο έχει γεμίσει από αναρτήσεις που χαιρετίζουν τον λευκό ράπερ ως πρωτοστάτη στον αγώνα κατά της ρητορικής του 45ου ενοίκου του Λευκού Οίκου. Μήπως θα πρέπει όμως να υπάρξει μια καχυποψία απέναντι στο βάναυσο λεκτικό και δη ραπ ράπισμα από τον καλλιτέχνη προς τον Τραμπ; Το παρελθόν του το απαιτεί.

Αποκαλώντας τον "ρατσιστή, ανίκανο και επικίνδυνο ηγέτη" στο video που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Βραβείων Χιπ Χοπ από το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι BET, ο Έμινεμ διεκδίκησε τη δημοφιλία στην επικαιρότητα της ημέρας και η οποία του δόθηκε.

"Ο ρατσισμός, είναι το μοναδικό πράγμα που το καταφέρνει υπέροχα" ραπάρει ενώ προσθέτει ότι "είναι ένας καμικάζι, που πιθανότατα θα προκαλέσει πυρηνικό ολοκαύτωμα". Τέλος ο Έμινεμ έδωσε "τελεσίγραφο" στους θαυμαστές του.

"Είσαι θαυμαστής μου και τον στηρίζεις (σ.σ. τον Τραμπ); Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή", καλώντας τους να επιλέξουν μεταξύ του ιδίου και του προέδρου. Η κόκκινη γραμμή όμως πρώτα θα έπρεπε να έχει τραβηχτεί ανάμεσα στον ίδιο και το εμπρηστικό παρελθόν του που είναι γεμάτο από ρίμες στολισμένες με μισαλλοδοξία.

Όπως σημειώνει το GQ "προτού ο Έμινεμ πρωτοστατήσει στην #TheResistance, ας μας δώσει πολλές εξηγήσεις". Αναφέρεται σε εκείνες τις στιγμές από την καριέρα του ράπερ που είναι γεμάτες από σεξιστικά σχόλια, ρατσισμό ενάντια σε όσους δεν τον αποδέχονται, μισογυνισμό και άλλες ανάλογες ιστορίες.

Το καλλιτεχνικό άλτερ έγκο του Εμινεμ, ο Slim Shady, τραγουδάει στο "My Name Is": "Σ' όλη μου τη ζωή μου λέγανε ψέματα/ μόλις ανακάλυψα ότι η μάνα μου έπαιρνε πιο πολλά ναρκωτικά από μένα" προκαλώντας την οργή της μητέρας του που τον κατηγόρησε ως συκοφάντη.

Στο album, ίσως μάλιστα το ίδιο album που τον καθιέρωσε ως μεγάλο καλλιτέχνη της μουσικής σκηνής που κάποτε ανήκε μόνο στην αφροαμερικανική κοινότητα, το "The Slim Shady LP" του 1999 ο Έμινεμ επιδεικνύει ένα "βάναυσο στιχουργικό ταλέντο".

Στο "97 Bonnie και Clyde" περιγράφει ένα ταξίδι μαζί με την μικρή κόρη του, αφού πρώτα θα έχουν ξεφορτωθεί το "πτώμα της μητέρας της" ενώ σε άλλο, το "Guilty Conscience" ενθαρρύνει έναν άντρα να κυνηγήσει και να δολοφονήσει τη σύζυγό του και τον εραστή της.

Προτού πάρουμε θέση για το ποια ρητορική είναι πιο επικίνδυνη, πριν παραδοθούμε ή αντισταθούμε στην επανάσταση ενάντια στον ρατσισμό που καλεί ο Έμινεμ, οφείλουμε να του υπενθυμίσουμε ότι ακόμη δεν έχει λογοδοτήσει για στίχους που καλούσαν σε επιθέσεις ενάντια σε μειονότητες ή τα όλα όσα έχουν ειπωθεί για τη σεξουαλική κακοποίηση προς τη σύζυγο και μητέρα της κόρης του στα πρώτα χρόνια της γαμήλιας συμβίωσης τους.

rap god

Το παρελθόν του Έμινεμ είναι εδώ, οι θαυμαστές του μπορεί να υποστηρίζουν ότι για όλα φταίει "η κατάθλιψη και οι πληγές μιας δύσκολης παιδικής ζωής" ωστόσο όλα τα παραπάνω προαπαιτούν επεξηγήσεις προτού ακούσουμε όλα όσα έχει να πει ραπάροντας ενάντια στον Τραμπ.

"Τα λόγια μου είναι σαν ακονισμένο μαχαίρι/ αν είσαι gay θα στο μπήξω στο κεφάλι" έλεγε ο Έμινεμ χτίζοντας το προφίλ που του "εκχώρησε" δημοφιλία και επιρροή.

Πριν πάρουμε θέση για τον έπαινο που διεκδίκησε με την τελευταία επίθεση του προς τον Τραμπ ας μιλήσει λίγο για τους δικούς του σκελετούς στη ντουλάπα ως ενήλικας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ