ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σεξ & πολιτική: Γιατί το FBI διεξάγει έρευνα για τον Xάρβεϊ Γουάινσταϊν

Σεξ & πολιτική: Γιατί το FBI διεξάγει έρευνα για τον Xάρβεϊ Γουάινσταϊν

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και φέρουν άρωμα Λευκού Οίκου στην υπόθεση που ρίχνει φως στο ένοχο μυστικό του Χόλιγουντ -τη σεξουαλική παρενόχληση των ισχυρών προς τους αδύναμους. Όπως ανακοινώθηκε το FBI άρχισε τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του μεγιστάνα του κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, με απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παρότι δεν είναι γνωστό αν η εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης προέρχεται κατευθείαν από τον υπουργό Τζεφ Σέσιονς, η κίνηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί πολιτική, δεδομένης της φιλίας του Γουάινσταϊν με την πολιτική αντίπαλο του Ντόλαντ Τραμπ, τη Χίλαρι Κλίντον.

Το μέτρο αυτό ελήφθη εν μέσω φημών ότι ο Γουάινσταϊν σχεδίαζε να πάει στην Ευρώπη σε ελβετικό κέντρο θεραπείας για σεξουαλικές διαταραχές και προβλήματα συμπεριφοράς, προκαλώντας στις αρχές φόβους για μια επανάληψη μιας κατάστασης όμοιας με του Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος διέφυγε από τις ΗΠΑ για να αποφύγει τη δίωξη.

Ωστόσο, ο 65χρονος κινηματογραφικός παραγωγός φαίνεται πως άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή και αποφάσισε να ταξιδέψει στην Αριζόνα για θεραπεία στο The Meadows Center.

Η δύναμη της εξουσίας και οι παρενέργειες της

Σε συνέντευξη της στο CNN η Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει με την μορφή δωρεών για φιλανθρωπίες, τα χρήματα που έχει διαθέσει ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν για την χρηματοδότηση των πολιτικών εκστρατειών της.

Κρατώντας αποστάσεις από τον Γουάινσταϊν η Κλίντον δήλωσε "αηδιασμένη" και "σοκαρισμένη" από τς καταγγελίες σεξουαλικών επιθέσεων που έφεραν στο φως οι New York Times.

"Αυτό που με συμβουλεύουν φίλοι και πρώην συνεργάτες μου είναι να διαθέσω τα χρήματα αυτά σε φιλανθρωπίες. Αυτό θα κάνω. Δίνω το 10% των εισοδημάτων μου σε φιλανθρωπίες κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό θα το κάνω και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα το πράξω" τόνισε η Κλίντον.

O Γουαϊνστάιν ήταν ένας από τους πιο μεγάλους υποστηρικτές των Δημοκρατικών με γανναιόδωρες χορηγίες στο κόμμα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας της Κλίντον ήταν ο άνθρωπος-σύνδεσμος της στο Χόλιγουντ.

Ο Γουάινσταϊν έχει βοηθήσει στο να συγκεντρωθούν περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια για το κόμμα της Κλίντον από το 1990 έως και το 2016 αναφέρει το Center for Responsive Politics.

HARV CLIN

"Η συμπεριφορά του, όπως αυτή περιγράφεται από γυναίκες δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Το κουράγιο που επέδειξαν αλλά και η υποστήριξη από άλλους, είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να σταματήσει αυτό το είδος της συμπεριφοράς" τόνισε η Κλίντον.

Ο βιαστής της Νέας Υόρκης

Επιπλέον, η αστυνομία της Νέας Υόρκης ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του παραγωγού Χάρβεϊ Ουανστάιν με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2004, έγινε γνωστό σήμερα από έναν εκπρόσωπο τύπου που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου από τους New York Times την 5η Οκτωβρίου, οι κατηγορίες παρενόχλησης, σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού σε βάρος του ισχυρού άνδρα του Χόλιγουντ έχουν πολλαπλασιαστεί. Ορισμένες εξ αυτών αφορούν γεγονότα που εκτυλίχθηκαν έως και 20 χρόνια πριν.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με τα γεγονότα που αφορούν την έρευνα αυτή, η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily News της Νέας Υόρκης, η αμερικανική δικαιοσύνη επιχειρεί να συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με τις κατηγορίες της ηθοποιού Λουσία Έβανς, την οποία δημοσίευσε χθες το αμερικανικό περιοδικό "The New Yorker".

Η ηθοποιός διατείνεται ότι ο Χάρβεϊ Ουανστάιν την ανάγκασε να του κάνει στοματικό έρωτα το 2004, στη Νέα Υόρκη.

Στο ίδιο άρθρο, άλλες δύο γυναίκες κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα βιασμού από τον παραγωγό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ