Ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς το κοινό της Θεσσαλονίκης χάρισε το πιο θερμό του χειροκρότημα στον Παντελή Βούλγαρη για τη νέα του ταινία "Το Τελευταίο Σημείωμα" που προβλήθηκε σε επίσημη, προφεστιβαλική πρεμιέρα τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στο κατάμεστο Ολύμπιον, σε συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης

Ήταν μια βραδιά έντονα συγκινητική. Η ταινία ενθουσίασε το κοινό, που παρέμεινε στην αίθουσα για μία ολόκληρη ώρα μετά το τέλος της προβολής, προκειμένου να συζητήσει με τους συντελεστές: τον Παντελή Βούλγαρη, την Ιωάννα Καρυστιάνη, με την οποία ο σκηνοθέτης συνυπογράφει το σενάριο, τους πρωταγωνιστές Ανδρέα Κωνσταντίνου και Μελία Κράιλινγκ, τον νέο ηθοποιό Βασίλη Σύρρο, τον διευθυντή φωτογραφίας Σίμο Σακερτζή και τον παραγωγό Γιάννη Ιακωβίδη.

Τον Παντελή Βούλγαρη παρουσίασε στους θεατές ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλώντας το κοινό να υποδεχθεί "έναν από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του ελληνικού σινεμά, έναν δημιουργό ο οποίος αφηγήθηκε μερικές από τις ωραιότερες ιστορίες του, ξέροντας πάντα να τις συνδέει με την ελληνική Ιστορία".

Έκανα μία πρόσθεση-αφαίρεση πριν έρθω σήμερα εδώ: 2017-1965, 52 χρόνια έρχομαι στο Φεστιβάλ. Κλείσαμε μισό αιώνα!" είπε ο Παντελής Βούλγραης από τη σκηνή. "Ευχαριστώ πολύ το Φεστιβάλ, σας ευχαριστώ όλους. Γιατί κάνουμε αυτές τις ταινίες; Για την ανάσα σας, για τη συγκίνησή σας, για μια κουβέντα που μπορείτε να κάνετε μετά την προβολή και για κάποιους σαν τον Ναπολέοντα και τους 200, που σε κάποιες άλλες εποχές στήθηκαν με αξιοπρέπεια δίνοντας τη ζωή τους".

"Άραγε θα μας ξεχάσουν"

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η σεναριογράφος της ταινίας Ιωάννα Καρυστιάνη. "Βλέπω στην αφίσα, που έχει τον τίτλο της ταινίας 'Το Τελευταίο Σημείωμα', ότι επάνω γράφει 'Άραγε θα μας ξεχάσουν'; Σκεφτόμασταν με τον Παντελή ότι μπορεί κάποιος από τους 200 μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα ή στην πορεία από το Χαϊδάρι προς την Καισαριανή μέσα του να το αναρωτήθηκε. Σας διαβεβαιώνω ότι όλα αυτά τα χρόνια, σχεδόν 40 που είμαι με τον Παντελή, ο Παντελής δεν είχε ξεχάσει τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη και τους συντρόφους του. Και ήθελε με αυτή την ταινία όχι να τους ξαναθυμίσει σε κάποιους μεγάλους που μπορεί να τους είχαν ξεχάσει, αλλά να συστήσει το ήθος, τη σεμνότητα, την παλικαριά και στους νεότερους. Μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση, όπως όλες οι ταινίες του Παντελή εδώ και 55 χρόνια".

Η κινηματογραφική επιστροφή του Παντελή Βούλγαρη τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη Μικρά Αγγλία, καταπιάνεται με μια από τις πιο συγκλονιστικές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας: την εκτέλεση 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, από τους Γερμανούς κατακτητές, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης.

Ένα κινηματογραφικό "σημείωμα" μνήμης, σεμνότητας και αναστοχασμού, όπου η μυθοπλασία συναντά την ιστορία και τους ήρωές της.

Voulgaris

Ο Παντελής Βούλγαρης μιλάει αποκλειστικά στο CNN Greece, προσεχώς στις οθόνες σας. 

Το "Τελευταίο Σημείωμα" στους κινηματογράφους στις 26 Οκτωβρίου 2017 από την Tanweer.

 


Διαβάστε επίσης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έτοιμος για λειτουργία ο σταθμός «Ανάληψη»

Κατάσχεση χιλιάδων συσκευασιών με λαθραία καπνικά προϊόντα στη Θεσσαλονίκη

Οι Θεσσαλονικείς δυσαρεστημένοι από το σύστημα υγείας

Θερινές εκπτώσεις 2018: Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα