ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σεξουαλική κακοποίηση: νέο σκάνδαλο στο Χόλιγουντ - 38 γυναίκες εναντίον του Τζέιμς Τόμπακ

Σεξουαλική κακοποίηση: νέο σκάνδαλο στο Χόλιγουντ - 38 γυναίκες εναντίον του Τζέιμς Τόμπακ
Alessandro Bianchi/REUTERS

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Χόλιγουντ Τζέιμς Τόμπακ βρίσκεται αντιμέτωπος με περίπου 40 κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση. Μετά το Χάρβεϊ Γουάινσταϊν τα "αρπακτικά" μοιάζει να πολλαπλασιάζονται αποκαλύπτοντας το σκοτεινό τίμημα της δόξας και της φήμης.

Οι 31 από τις 38 γυναίκες αποκάλυψαν τις εμπειρίες τους με τον Τόμπακ στους Los Angeles Times -την εφημερίδα που συνεχίζει ό,τι ξεκίνησαν πριν τρεις εβδομάδες οι New York Times που έφεραν στο φως το σκάνδαλο Γουάινσταϊν.

Τα φερόμενα ως θύματα του Τόμπακ κατηγορούν τον επαγγελματία της βιομηχανίας του θεάματος για σεξουαλική παρενόχληση και απόπειρες βιασμού τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Ο Τόμπακ αρνείται τις κατηγορίες ενώ πρόσθεσε ότι "δεν συνάντησε ποτέ τις γυναίκες που τον κατηγορούν" ή "ακόμη και αν τις είχε συναντήσει θα ήταν για κάτι λιγότερο από πέντε λεπτά οπότε και δεν τις θυμάται".

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης διεκδίκησε το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου το 1991 με το "Bugsy".

Οι γυναίκες που μίλησαν στους LA Times κατηγορούν τον 72χρονο πλέον Τόμπακ για σεξουαλική επίθεση, παρενόχληση και αυνανισμό μπροστά τους ως άλλος Γουάινσταϊν.

"Ένιωσα σαν πόρνη"

Ένα από τα θύματα εξομολογήθηκε ότι "ένιωσε σαν πόρνη" και ντρεπόταν για την ίδια. "Ένιωσα απογοήτευση προς το πρόσωπο μου, ένιωσα ότι απογοήτευσα τους γονείς, τους φίλους και δεν μου άξιζε να το πω σε κανέναν".

Ο Τόμπακ, μιλώντας στους LA Times, ισχυρίστηκε ότι δεν θα μπορούσε να έχει παρενοχλήσει καμία γυναίκα τα τελευταία 22 χρόνια καθώς πάσχει από διαβήτη, αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα και ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή που κάνει "βιολογικά αδύνατες" αυτές τις πράξεις.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και ερευνητή των LA Times Glenn Whipp που αποκάλυψε το νέο σκάνδαλο ο αριθμός των γυναικών που κατηγορούν τον Τόμπακ έχει διπλασιαστεί από την Κυριακή, όταν και έγινε η αποκάλυψη ακόμη μιας σκοτεινής σελίδας στη βιομηχανία της λάμψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ