ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Βισκόντι, Κούνδουρος & άλλοι θρύλοι στην επετειακή γιορτή

Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Βισκόντι, Κούνδουρος & άλλοι θρύλοι στην επετειακή γιορτή

Το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου γιορτάζει 30 χρόνια με αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς και προβολές που κάθε σινεφίλ οφείλει να εκτιμήσει -ξανά και ξανά από την αρχή. 

Στα 30 χρόνια της πορείας του, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αναδείχθηκε σε ένα καλλιτεχνικό θεσμό της φθινοπωρινής πολιτιστικής ζωή της Αθήνας πάντα προσανατολισμένο κυρίως στην ανάδειξη του ευρωπαϊκού, μαζί και του ελληνικού κινηματογράφου. Φέτος εννέα επιλεγμένες ταινίες από την φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή, οι οποίες διακρίθηκαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού, διεκδικούν διάκριση.

Επιπλέον το φετινό επετειακό Πανόραμα γιορτάζει και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Eυρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA). Για τον εορτασμό αυτό έχει επιλεγεί ένας αριθμός βραβευμένων από την EFA ταινιών –ανάμεσά τους και το "Τοπίο στην Ομίχλη" του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Συνεχίζοντας μια παράδοση τριών δεκαετιών, το Πανόραμα θα τιμήσει και φέτος προσωπικότητες με αναγνωρισμένη προσφορά στην 7η τέχνη. Φέτος τιμητικά βραβεία θα λάβουν οι: Αλεξάντερ Πέιν, Κριστόφ Ζανούσι, Γιάννης Οικονομίδης και Βαγγέλης Μουρίκης.

Ο σπουδαίος ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν θα συνομιλήσει με το κοινό την Τρίτη 31 Οκτωβρίου.

Επιπλέον το Πανόραμα θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του σημαντικού έλληνα δημιουργού που τον Φλεβάρη έφυγε από κοντά μας, θα προβάλλει ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη για την κινηματογραφική πορεία του Ν.Κούνδουρου, με αποσπάσματα και από τις 12 ταινίες του αλλά και με στιγμιότυπα από τα γυρίσματα.

Παράλληλα το Πανόραμα "τρέχει" μια συγκινητική ρετροσπεκτίβα στο έργο του κορυφαίου Ιταλού δημιουργού Λουκίνο Βισκόντι που περιλαμβάνει από τις πρώτες και λιγότερο γνωστές του ταινίες μέχρι τα διεθνούς αναγνώρισης αριστουργήματά του. Σήμερα το Πανόραμα μας προσκαλεί σε μια "Γη που Τρέμει" (La terra trema).

Η αριστοκρατία του μαρξισμού στο βλέμμα του

Luchino Visconti 1972

Ευγενής σε καταγωγή ως απόγονος του Καρλομάγνου και μέλος μιας οικογένειας αστών που όρισε την τύχη του Μιλάνου για αιώνες υπήρξε ένας ιδιότυπος ριζοσπαστικός αριστοκράτης και επιστήθιος φίλος της Μαρία Κάλλας την οποία και σκηνοθέτησε στην όπερα.

Ο Λουκίνο Βισκόντι του Μοντρόνε (Luchino Visconti di Modrone, Μιλάνο, 2 Νοεμβρίου 1906 - Ρώμη, 17 Μαρτίου 1976), κόμης του Λονάτε Ποτσόλο, υπήρξε θεμελιωτής και βασικός εκφραστής του ρεύματος του ιταλικού νεορεαλισμού.

Η θεματολογία του έργου είναι επηρεασμένη σημαντικά από προσωπικά βιώματα και επιμέρους πτυχές της προσωπικότητάς του, όπως η αριστοκρατική του καταγωγή, η μαρξιστική ιδεολογία του και οι ομοφυλοφιλικές του προτιμήσεις.

Ο Γατόπαρδος (1963), που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών, και ο Θάνατος στη Βενετία (1970) είναι ορισμένες από τις ταινίες που σκηνοθέτησε και τον κατέστησαν ευρέως γνωστό. Στα έργα του πρωταγωνίστησαν αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί όπως η Άννα Μανιάνι, ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, ο Αλέν Ντελόν, η Κατίνα Παξινού, ο Μπάρτ Λάνκαστερ, η Κλαούντια Καρντινάλε και ο Χέλμουτ Μπέργκερ.

Λίγα πράγματα για το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

panorama

Facebook@panorama.of.european.cinema

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, με καλλιτεχνικό διευθυντή το Νίνο Φένεκ Μικελίδη και διοργανώνεται κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της FIPRESCI, του Σπιτιού της Κύπρου, της Π.Ε.Κ.Κ και σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, Πολιτιστικά Ινστιτούτα και διάφορους άλλους φορείς.

Στόχος του είναι να αναδείξει σύγχρονα αλλά και παλιότερα αριστουργήματα του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και επιλεγμένους δημιουργούς από όλον τον κόσμο.

Στα 30 χρόνια της πορείας του, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έχει φιλοξενήσει και βραβεύσει, εκτός από μια μεγάλη μερίδα προσωπικοτήτων από τον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, και άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες από το εξωτερικό όπως οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Χάρολντ Πίντερ, Άρθουρ Πεν, Κρίστοφερ Λι, "Μόντι Πάιθον" (Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ), Κεν Λόουτς, Οτάρ Ιοσελιάνι, Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Χάριετ Άντερσον, Στίβεν Φρίαρς, Βιμ Βέντερς, Εμίρ Κουστουρίτσα, Αμπάς Κιαροστάμι, Κώστας Γαβράς, Φραντζέσκο Ρόσι, Έτορε Σκόλα, οι αδερφοί Ταβιάνι, Ανιές Βαρντά και Μαξ φον Σίντοφ.

Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στην Έλλη (8 μ.μ.) με την απονομή των βραβείων του διαγωνιστικού προγράμματος από τις επιτροπές της Fipresci, της Π.Ε.Κ.Κ και των αναγνωστών του "Αθηνοράματος".

terra trema

Οι προβολές στους κινηματογράφους Ααβόρα και Έλλη. Περισσότερη ευρωπαϊκή κινηματογραφική παιδεία εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ