ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

“Το Homeland είναι μια φάρσα”. Πως η τηλεοπτική σειρά έπεσε θύμα trolling για την προπαγάνδα της

“Το Homeland είναι μια φάρσα”. Πως η τηλεοπτική σειρά έπεσε θύμα trolling για την προπαγάνδα της
Showtime

Eίναι μια σειρά με φανατικό κοινό, ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα έχει εκτιμήσει τη δυναμική της, ενώ οι περιπέτειες της διπολικής, πρώην πλέον πράκτορα της CIA, Κάρι Μάθισον έχουν βραβευθεί με Emmy και Χρυσές σφαίρες. Πλέον είναι μια τηλεοπτική παραγωγή στο μάτι του κυκλώνα σκαθώς έπεσε θύμα trolling από ακτιβιστές καλλιτέχνες που φωνάζουν με τη γραφή τους, “Το “Homeland δεν είναι σειρά”.

“Το Homeland είναι ρατσιστικό” γράφουν τα γκραφίτι στους τοίχους του επεισοδίου που προβλήθηκε την προηγούμενη Κυριακή στο καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο Showtime. “Δεν υπάρχει πατρίδα (σσ. Ηomeland)” γράφει ένα άλλο. “Το Homeland είναι μια φάρσα και δεν μας κάνει να γελάμε”, “#blacklivesmatter (σσ. Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία)”, “δεν μπορείτε να τους εμπιστεύεστε” αλλά και "το τηλεοπτικό αυτό πρόγραμμα δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις των καλλιτεχνών”.

Οι καλλιτέχνες εν προκειμένω είναι μια τριάδα από street artists με έδρα τους το Βερολίνο, όπου και κινηματογραφήθηκε ο υποτιθέμενος καταυλισμών Σύρων προφύγων στο Λίβανο. Τα γυρίσματα έγιναν το καλοκαίρι και η εταιρεία παραγωγής προσέγγισε τους Χέμπα Άμιν, Κάραμ Καπ και Στόουν για να κοσμήσουν με την αραβική γραφή τους τοίχους του σκηνικού. Κανείς δεν πρόσεξε το σαμποτάζ των καλλιτεχνών παρα μόνο όσοι από τους τηλεθεατές γνωρίζουν και διαβάζουν αραβικά. Τη Δευτέρα οι καλλιτέχνες δημοσιοποίησαν στην ιστοσελίδα τους ότι πραγματικά είχε προβληθεί στο “Homeland”.

“Μας έδειξαν φωτογραφίες από συνθήματα σε τοίχους υπέρ του Άσαντ, και μας ζήτησαν να δημιουργήσουμε κάτι ανάλογο. Μας είπαν ότι θα μπορούσαμε να γράψουμε ο 'Μοχάμεντ είναι μεγάλος' ενώ θεωρούσαν φυσικό ότι θα υπάρχει κάτι τέτοιο σε μια κατασκήνωση προσφύγων από τη Συρία” γράφει στην ιστοσελίδα της η Amin. “Oι σκηνογράφοι ήταν πολύ απασχολημένοι για να μας δώσουν οποιαδήποτε σημασία” γράφει το CNN.

"Η πιο μισαλλόδοξη σειρά σήμερα"

Οι καλλιτέχνες είδαν την ευκαιρία να πάρουν θέση απέναντι σε μια τηλεοπτική παραγωγή που αφηγείται τις προσπάθειες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις από αλλά και στη Μέση Ανατολή. “Η σειρά έχει γίνει γνωστή ως η πιο μισαλλόδοξη στην τηλεόραση για τον ανακριβή, ιδιαίτερα προκατειλημμένο και ομοιογενή τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει όλους του Άραβες, τους Πακιστανούς και τους Αφγανούς, καθώς και για τον απολύτως λανθασμένο τρόπο που απεικονίζει τη Βηρυττό και το Ισλαμαμπάντ, αλλά και τον μουσουλμανικό κόσμο εν γένει”, σχολιάζουν οι hackers με τα γκραφίτι.

“Δεδομένης της φήμης της σειράς, δεν θα συναινούσαμε εύκολα, μέχρι που συνειδητοποιήσαμε πως αυτή ήταν η ευκαιρία που αναζητούσαμε για να καταδείξουμε την πολιτική διαφωνία που έχουμε με το τηλεοπτικό πρόγραμμα” αναφέρουν. “Ήταν η στιγμή μας να κάνουμε μια δήλωση, προβάλλοντας το μήνυμα χρησιμοποιώντας το ίδιο το μέσο” συμπληρώνουν.

Από την πλευρά του ο συνδημιουργός του Homeland, Άλεξ Γκάνζα, δήλωσε: “Ευχόμαστε να είχαμε αντιληφθεί τις εικόνες αυτές προτού προβληθούν. Καθώς το Homeland πάντα προσπαθεί να είναι ανατρεπτικό και να δίνει έναυσμα για συζητήσεις, δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε αυτή την πράξη καλλιτεχνικού σαμποτάζ”, πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η προπαγάνδα στη μικρή οθόνη

Οι υπεύθυνοι του show θα έπρεπε να είχαν διασταυρώσει τα μηνύματα στους τοίχους. “Το περιεχόμενο των γκράφιτι δεν τους απασχολούσε. Στα μάτια τους, η αραβική γραφή είναι μετά βίας συμπληρωματικό οπτικό στοιχείο που προσθέτει στην τρομακτικά-φαντασιακή κατάσταση της Μέσης Ανατολής. Μια εικόνα που αφαιρεί το ανθρώπινο στοιχείο μιας ολόκληρης περιοχής σε απάνθρωπες εικόνες με μαύρες μπούρκα και επιπλέον, αυτή τη σεζόν, με πρόσφυγες” σχολίασαν.

“Πιστεύουμε πως το show αναπαράγει επικίνδυνα στερεότυπα, υποβιβάζοντας μια ολόκληρη περιοχή σε φάρσα, μέσω τεράστιων παρερμηνειών που τροφοδοτούν ένα αφήγημα πολιτικής προπαγάνδας. Είναι ξεκάθαρο πως δεν γνωρίζουν την κατάσταση που προσπαθούν να αποτυπώσουν. Και παρόλα αυτά, εμείς υφιστάμεθα τις συνέπειες τέτοιων ρηχών και παραπλανητικών ερμηνειών” είπε η Χεμπά Αμίν στη βρετανική Guardian.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η σειρά έχει επικριθεί για τον τρόπο που αφηγείται τις περιπέτειες της Μάθισον και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε χώρες που έχουν διαμονοποιηθεί στην αμερικανική κοινή γνώμη μετά την 11/9.

Διαστρέβλωση της αλήθειας;

Ένα κύκλο πριν, στην τέταρτη σεζόν του το “Homeland” χαρακτήρισε το Ισλαμαμπάντ “Τρύπα της κόλασης”, προκαλώντας την έντονη αντίδραση κρατικών αξιωματούχων από το Πακιστάν. “Το να δυσφημείς μια χώρα που υπήρξε στενός σύμμαχος της Αμερικής είναι δυσλειτουρικό όχι μόνο σε θέματα ασφάλειας της Αμερικής, αλλά και για τον ίδιο το λαό της” σχολίασε ο πρέσβης της χώρας.

Η σειρά διαστρεβλώνει τα παγκόσμια γεγονότα, διευκρίνισε η Amin. “Aυτή η επικίνδυνη ανακρίβεια έχει υιοθετηθεί από το αμερικανικό κοινό και έχειαναπαραχθεί από πολλά ενημερωτικά μέσα με mainstream επιρροή” διευκρινίσε στο CNN.

To “Homeland” από το 2011 οπότε και ξεκίνησε να προβάλλεται χτίζει τη θεματική του γύρω από τρομοκρατικές ενέργειες και Ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Μέση Ανατολή. Έχει κατηγορηθεί γιατί καλλιεργεί την ισλαμοφοβία ενώ θεωρείται ότι είναι “το πιο προκατειλημμένο τηλεοπτικό show” που προβάλλεται σήμερα.

Ο πρόεδρος του Showtime, Ντέιβιντ Νέβινς, υπερασπίστηκε στο Entertainment Weekly τη σεναριακή γραμμή της σειράς ήδη από πριν. “Δεν θέλω να υπάρχουν περιορισμοί και λογοκρισία... Δεν φοβούνται τις δυσκολίες. Θέλω από τους ανθρώπους της σειράς να χτυπάνε στο κόκκαλο” υποστήριξε.

“Πρόκειται για μυθοπλασία” είπε ο Nέβινς. “Θα υπερασπιστώ το δικαίωμα τους να αφηγούνται δύσκολες ιστορίες σε δύσκολα μέρη αυτού του κόσμου”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ