ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Chania Film Festival: Απόστολος Παύλος, αλληλεγγύη & animation στα Χανιά της μεγάλης οθόνης

Chania Film Festival: Απόστολος Παύλος, αλληλεγγύη & animation στα Χανιά της μεγάλης οθόνης

Λίγο πριν αποθεωθεί ο κινηματογράφος στη Θεσσαλονίκη στην ετήσια γιορ΄τη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μια άλλη διοργάνωση αναλαμβάνει να φέρει την υπεροχή της μεγάλης οθόνης στην Κρήτη. Το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (Chania Film Festival) πραγματοποιείται από 25 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και υποδέχεται το κοινό με πληθώρα προβολών και παράλληλων δράσεων για την έβδομη τέχνη.

Περισσότερες από 150 ταινίες που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος περιεχομένου, αλλά και κινηματογραφικής τέχνης συγκροτούν το φετινό πρόγραμμα. Μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και σημαντικός αριθμός από animation εντάσσονται σ’ αυτό με πολλές προγραμματισμένες ειδικές προβολές, αφιερώματα, και ένας πλούσιος κατάλογος ταινιών και εργαστηρίων για σχολεία, στο πλαίσιο της δράσης cineΜαθήματα.

Ελπίζοντας ότι για τις επόμενες 9 ημέρες και κάτι η καρδιά της Κρήτης θα χτυπά κινηματογραφικά στα Χανιά το Φεστιβάλ τίμησε και τιμήθηκε από το cast και τους δημιουργούς (Παντελή Βούλγαρη & Ιωάννα Καρυστιάνη) του "Τελευταίου Σημειώματος".

Πέρα από την πρεμιέρα έναρξης με το "Τελευταίο Σημείωμα" -την ταινία που μετά το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κάνει το γύρο των πολιτικών θεσμών που προάγουν τον ελληνικό κινηματογράφο και γυρίστηκε στα Χανιά- στο 5o CFF κάνουν πρεμιέρα δύο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους συμπαραγωγές της COSMOTE TV. "Το Έπος των Ελλήνων στην Αλβανία", τελευταίο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη και το "Ιχνηλατώντας τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου" σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες που μπήκαν στην κούρσα των Όσκαρ (τα "4.1 miles" της Δάφνης Ματζιαράκη που έφτασε μέχρι τα Oscar αλλά και η πρόταση της Ελλάδας φέτος στην Ακαδημία, η "Πλατεία Αμερικής" του Γιάννη Σακαρίδη), και στο αφιέρωμα "Σε Κάθε Τόπο Ξένος" δημιουργοί αφηγούνται την προσφυγιά και το μεταναστευτικό (η σπαρακτική μικρού μήκους ταινία "The way Home" για τις οικογένειες που χωρίζει η προσφυγιά, το "722ΤΜΧ, Τάγμα Μηχανικού" του Γιάννη Κουφονίκου καθώς και το "Απλώς Αλληλεγγύη" από το project HomeNewHome που καταγράφουν την άφιξη των προσφύγων σε μικρούς τόπους και τις αγκαλιές που ανοίγουν για να τους υποδεχτούν είναι πέντε από τις περίπου 35 ταινίες που συνθέτουν το αφιέρωμα).

Με χορό και animation, με δημιουργούς από όλο τον κόσμο αλλά και αυτούς με καταγωγή από την Κρήτη το Φεστιβάλ τολμάει.

Η μεταμεσονύχτια προβολή σε συνεργασία με το IN EDIT GREECE ανήκει στον Τζιμ Τζάρμους με το "Gimmy Danger" για τον Iggy Pop και τους STOOGES και άλλες μουσικές ταινίες ("Λαούτο Ηλεκτρικό" των Βασίλη Δημητριάδη και Μιχάλη Γερανιού, "Μάνλιχερ" του Αλέξη Χατζηγιάννη και η "Κανέλα" του Μιχάλη Σταράκη) δίνουν ρυθμό στο 5ο CFF.

Το Φεστιβάλ έχει τγενναιόδωρες προθέσεις (Video Dance, animation με συμμετοχή και της δικής μας Κατερίνας Ζαρταλούδη, ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και δημιουργοί από την Κρήτη κ/α.) ώστε να εγκαινιάσει ένα ακόμη σημείο κινηματογραφικού διαλόγου στην Ελλάδα, στα φωτογενή Χανιά.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ